Signaal schrijft brandbrief naar minister over telecomvoorziening

Signaal dringt bij minister Kamp (Economische Zaken) aan om bij de aanwijzing van de nieuwe telefoonbemiddelingsdienst voor slechthorenden en doven goed te kijken naar de technische voorwaarden. Half april bleken er problemen te zijn die erop kunnen wijzen dat de leverancier van de tussenoplossing geen andere aanbieders toelaat op hun systeem. Dat zou dus in strijd zijn met de keuze voor een open systeem van bemiddelingsdienst waar alle slechthorenden en doven gebruik van kunnen maken. Daarom schrijft Signaal een brandbrief naar de minister.

Na de uitval van het mobiele teksttelefoonnetwerk op 1 mei 2012 heeft het Ministerie van Economische Zaken een voorlopige oplossing geregeld. In de nieuwe telecomwet worden twee eisen gesteld aan een nieuwe telefoonbemiddelingsdienst: een open systeem, dat interoperabel is. De voorlopige oplossing moest ook alvast aan die nieuwe eisen voldoen. Half april waren er plotseling problemen: het systeem leek niet echt open te zijn. Als de overheid een telefoonbemiddelingsdienst voor slechthorenden en doven financiert, is het van belang dat we daar allemaal gebruik van kunnen maken, vindt Signaal.

Het ministerie van Economische Zaken besliste afgelopen week wie de nieuwe telefoonbemiddelingsdienst voor slechthorenden en doven gaat leveren (en maakt dit binnenkort publiekelijk bekend). Signaal maakte zich zorgen dat het ministerie bij het kiezen van de voorlopige oplossing vooraf niet goed genoeg heeft gecontroleerd of het uitgekozen bedrijf wel een open en interoperabel systeem zou leveren. Om te voorkomen dat er problemen komen na de definitieve aanwijzing, heeft Signaal een brandbrief geschreven aan de minister van Economische Zaken. In de brandbrief heeft Signaal er bij de minister op aangedrongen om bij de definitieve aanwijzing zorgvuldig te werk te gaan. Nu is de kans om in één keer de telecomvoorziening voor onze achterban goed te regelen!

Bron: Signaal (samenwerkingsverband inzake telecom van NVVS, Dovenschap, Stichting Plotsdoven, Jongerencommissie, SH-Jong, FODOK en FOSS)

Publicatiedatum: 06 mei 2013