’s Nachts gevoeliger voor gehoorschade door ‘biologische klok’ in slakkenhuis

Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut hebben een biologische klok in het slakkenhuis van het oor ontdekt. Dat meldt Gezondheidsnet. Deze klok heeft invloed op het herstellen van een gehoorbeschadiging.

Belangrijke lichaamsfuncties zoals slaap, het immuunsysteem en de hormoonlevels worden gecontroleerd door een biologische klok. Deze klok wordt gereguleerd door genen die het slaap-waakritme bepalen. De onderzoekers van het Karolinska Instituut hebben nu ontdekt dat deze genen ook in het slakkenhuis van muizen zitten.
 
Moment van de dag
Tijdens het meten van de gehoorzenuw ontdekten de wetenschappers dat muizen die 's nachts werden blootgesteld aan lawaai blijvende gehoorschade opliepen. Wanneer ze dit geluid overdag hoorden, was dit niet het geval. De mate van herstel na het oplopen van gehoorschade lijkt dus afhankelijk te zijn van het moment van de dag.
 
Het was al bekend dat de productie van het groeihormoon BDNF fluctueert gedurende de dag. Dit hormoon is in staat om de gehoorzenuwcellen te beschermen. Wanneer muizen overdag werden blootgesteld aan hard geluid nam de hoeveelheid BDNF in het oor toe, waardoor geen blijvende gehoorschade ontstond. 's Nachts was er geen sprake van deze beschermende reactie.
 
Aanknopingspunten
Wanneer de onderzoekers de muizen echter blootstelden aan lawaai terwijl ze tegelijkertijd de productie van BDNF stimuleerden, herstelde de gehoorzenuw op dezelfde manier als overdag. Mogelijk biedt deze ontdekking aanknopingspunten voor nieuwe behandelmethodes bij gehoorschade of manieren om gehoorverlies te voorkomen.
 
De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
 

Publicatiedatum: 05 maart 2014