Ringleiding in gemeenschapshuizen oplossing voor slechthorende bezoekers

Gemeenschapshuizen zijn vaak dé ontmoetingsplaats voor alle inwoners van een dorp of gemeenschap en waar veel activiteiten worden georganiseerd. Zeker rond de feestdagen is er van alles te doen. Kunnen slechthorende bezoekers net zo actief meedoen als de andere bezoekers? Ringleiding kan daarbij helpen! Gemeenschapshuis De Horst in Venhorst (Noord-Brabant) herkende de behoefte van de slechthorende bezoekers en schakelde een gespecialiseerd bedrijf in voor de aanleg van ringleiding.

De Horst biedt plaats aan tal van verenigingen voor repetities, (sport)activiteiten, volksfeesten, uitvoeringen, bijeenkomsten en vergaderingen. Onder alle bezoekers (o.a. van de theaterzaal) zijn regelmatig mensen met een verminderd gehoor, vandaar dat Harry van de Mortel, vrijwilliger van Stichting Hoormij/NVVS, in samenwerking met de lokale KBO-afdeling een voorlichting over slechthorendheid verzorgde in De Horst. Daar merkte hij dat er behoefte was aan een ringleiding, zodat ook de slechthorende bezoekers mee kunnen doen met de activiteiten.

Door het installeren van ringleiding in een zaal, kunnen hoortoesteldragers het geluid van sprekers en muziek op het podium direct via hun hoortoestel binnenkrijgen. De verstaanbaarheid is dan veel beter, zeker bij achtergrondgeluiden of geroezemoes in het publiek. De mensen van het winkeltje met streekproducten in De Horst hebben ter gelegenheid van het éénjarig bestaan besloten om de komst van ringleiding in het gebouw mogelijk te maken. Zij leverden een financiële bijdrage aan een ringleiding, om zo iets terug te doen voor alle mensen die de winkel en De Horst bezoeken. De ringleiding is dit najaar aangelegd en inmiddels hebben er al veel slechthorende bezoekers van kunnen profiteren!

Ook iets voor jouw vereniging of dorpshuis? Neem contact op met de werkgroep Toegankelijkheid van de Stichting Hoormij-Commissie Slechthorendheid voor meer informatie. Wil je weten in welke openbare gebouwen voorzieningen voor slechthorenden aanwezig zijn? Kijk dan op onze site Hoorwijzer.nl bij Zoek&Kies
Publicatiedatum: 18 december 2015