Rijschoolhouder bedenkt app voor slechthorende en dove leerlingen

Rijschoolhouder Anton Vos heeft een app ontwikkeld voor leerlingen die slechthorend of doof zijn. Via een tablet geeft een instructeur aanwijzingen door aan de leerling, die de instructies vervolgens ziet verschijnen op het schermpje voor zich.

Anton: "“Met slechthorende of dove leerlingen moet je handgebaren gebruiken voor het geven van instructies. Daar kunnen leerlingen van afgeleid raken tijdens het rijden. Ook moeten instructeurs vaak stoppen om instructies te geven. “Ook als er een tolk aanwezig is, ontkom je er niet aan om de les steeds te onderbreken voor aanwijzingen.”

App 'Sign ’n drive'

De app, ‘Sign ’n drive’, werkt met twee schermen. De instructeur heeft een eigen telefoon of tablet, om daar de instructies in te voeren. Dat kunnen voorgeprogrammeerde instructies zijn of zelfgeschreven teksten. Een tweede scherm, bedoeld voor de leerling, is bevestigd op het dashboard. Daarop leest de leerling wat hij moet doen. De app is geschikt voor rijlessen in auto, vrachtauto en bus. “Maar ook voor op de motor met een geschikte houder kan rijles worden gegeven op deze manier. De clusteropdrachten kunnen dan weggelaten worden”, vertelt Vos.

Hulpmiddel voor anderstaligen

De app is bedoeld voor het lesgeven aan mensen met gehoorbeschadigingen, maar volgens Vos werkt dit ook als hulpmiddel voor buitenlandse leerlingen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Met een vertaalprogramma kan de instructeur de leerling in zijn eigen taal laten navigeren.

Vos heeft de app aan zijn netwerk in Duitsland voorgelegd; daar kon hij naar eigen zeggen rekenen op enthousiaste reacties. Nu is het wachten op de eerste Nederlandse gebruiker. De applicatie is verkrijgbaar in de App-store; de Android-variant is nog in de maak. Voor de app betaalt de rijschoolhouder 79,99 euro. “Het is absoluut niet mijn bedoeling om hieraan te verdienen”, zegt Vos, “Ik heb er behoorlijk in geïnvesteerd en verwacht eigenlijk niet eens uit de kosten te komen.”

Bron: Rijschool Pro, door Nadine Kieboom

Publicatiedatum: 22 november 2018