Pilot met gehoorbescherming moet taboe daarop bij muzikanten doorbreken

Maar liefst 7 van de 10 muzikanten krijgen gehoorproblemen. Desondanks is het dragen van goede gehoorbescherming onder hen taboe. Enkele muzikanten zijn in samenwerking met Beter Horen een campagne gestart die daar verandering in moet brengen. De aftrap is gegeven door Ellen ten Damme en het Gelders Fanfare Orkest in de vorm van een live hoortest in het Orpheus Theater in Apeldoorn.

Op het nummer ‘It’s all so quiet’ lieten ze afgelopen zaterdag het publiek het verschil ervaren in muziekbeleving met én zonder gehoorbescherming. Daar kwam uit naar voren dat de muziek wat minder scherp klinkt als je gehoorbeschermers draagt, doordat de hoge tonen worden afgevlakt. “Op het gebruik van gehoorbeschermers rust een taboe” verklaart Erik van de Kolk, chef dirigent van het Gelders Fanfare Orkest. “Muzikanten zijn bang dat ze daardoor de muziek niet puur kunnen horen en niet weten of ze bijvoorbeeld te hard of te zacht spelen. Van de beroepsmuzikanten krijgt echter 75% gehoorproblemen doordat ze niet of te laat aan gehoorbescherming beginnen.”

Preventie door het gebruik van gehoorbeschermers kan dit voorkomen. Het Gelders Fanfare Orkest gaat nu in samenwerking met Beter Horen een test doen waarbij een tiental muzikanten een jaar lang met op maat gemaakte gehoorbeschermers gaat spelen. Onderzocht wordt hoe het spelen wordt ervaren met gehoorbescherming, welk effect dit heeft op de muziekbeleving, wat de specifieke behoeften zijn en welke gehoorbescherming daar het beste bij past.

Opstijgend vliegtuig
Dr. ir. Jan de Laat die als audioloog is verbonden aan het LUMC legt uit dat de grens waarop geluid schadelijk kan worden rond de 80 decibel is. “Een trompet of een groep blazers kan echter wel 120 decibel produceren, wat vergelijkbaar is met een opstijgend vliegtuig. Dit geeft directe schade en bij elke minuut dat je 120 decibel in je oren krijgt geblazen, word je gehoor minder. Muzikanten realiseren zich vaak onvoldoende wat de gevolgen zijn. Als je je blootstelt aan hard muziekgeluid en er ontstaat daardoor een pieptoon in je oor, wat vaak voorkomt, dan is dat al een teken van blijvende gehoorschade.”
Gehoorbeschermers sluiten het oor af van alle schadelijke geluiden. Ze zijn voorzien van een filter die alleen de schadelijke decibels dempen. Tijdens de pilot wordt  onderzocht wat voor een effect gehoorbescherming heeft, wat het doet met de muzikanten en of het invloed heeft op het spelen.

Bekijk hier een video van de live hoortest. Het verloop van de pilot is te volgen op www.beterhoren.nl waar elke maand een blog staat van de deelnemende muzikanten.

Publicatiedatum: 14 december 2013