Patiënten kunnen ziekte van Ménière monitoren met app

In Groot-Brittannië is onlangs een app gelanceerd waarmee mensen die de ziekte van Ménière hebben hun symptomen en klachten kunnen monitoren. Ze kunnen hun gegevens ook vergelijken met die van mensen in het hele land. De app is ontwikkeld vanuit een onderzoeksproject van de Universiteit van Exeter en het European Centre for Environment & Human Health en is bedoeld om meer te weten te komen over deze aandoening.

De ziekte van Ménière wordt gekenmerkt door de symptomen tinnitus (oorsuizen), gehoorverlies, aanvallen van draaiduizelingen en een drukgevoel diep in het oor. In Groot-Brittannië hebben zo’n 160.000 mensen deze ziekte (in Nederland niet exact bekend, geschat wordt tussen de 8.000 en 15.000 mensen). Waarom mensen deze aandoening krijgen en hoe de symptomen zich precies ontwikkelen, is nog altijd onduidelijk. Het ene moment kan er niets aan de hand zijn en het volgende moment heeft een Ménière-patiënt een aanval of voelt deze aankomen. Het onvoorspelbare van de ziekte is voor veel patiënten het meest angstige.

Factoren
Het onderzoeksteam wil erachter komen welke factoren van invloed zijn op de symptomen van Ménière. Daarnaast hopen de onderzoekers te ontdekken of mensen in heel Groot-Brittannië dezelfde klachten op hetzelfde moment ervaren. Door verschillende soorten data te gebruiken zou duidelijk kunnen worden hoe omgevingsfactoren, zoals luchtdruk en vochtigheid, van invloed kunnen zijn op de symptomen.

Wetenschappelijke aandacht
De studie borduurt voort op reeds bestaand onderzoek van het European Centre, waar het ontstaan van de ziekte onder de Britse bevolking is onderzocht. Natasha Harrington-Benton, directeur van de Britse Meniere’s Society: “Deze nieuwe app voor de mobiele telefoon zal erg bruikbaar zijn voor onze leden om hun situatie te monitoren. Het geeft hen informatie die kan helpen om met de symptomen van Ménière om te gaan. Het is fantastisch dat het daarnaast helpt om meer te weten te komen over de ziekte, want er is doorgaans relatief weinig wetenschappelijke aandacht voor Ménière.”

Ook patiënten die buiten Groot-Brittannië wonen kunnen de app gebruiken. Hun gegevens worden dan niet meegenomen in het onderzoek, maar kunnen wel interessant zijn voor de patiënten zelf.

Lees hier meer informatie over de app. De ‘Monitoring Ménière’s’-app kan gedownload worden in de Apple app store of de Android store.

Publicatiedatum: 07 april 2014