oren, leeftijd, jaar, 50, 60, 70, 80

Ouder dan je leeftijd? Win de jaren terug voor je oren!

Je zintuigen zijn van onschatbare waarde voor het dagdagelijks functioneren. In een gezondheidsartikel gepubliceerd op de Belgische site HLN.be staan diverse interessante weetjes over het functioneren van de oren in relatie tot de leeftijd.

Zo is het volgens de schrijvers van dit gezondheidsartikel voor iemand tussen de 30 tot 50 jaar normaal om spraak te onderscheiden in een ruimte met veel achtergrondlawaai. Niet normaal is het op die leeftijd om:

* Moeite hebben om een conversatie te horen in een restaurant
* Te vaak het idee hebben dat mensen mompelen
* Bepaalde medeklinkers slecht kunnen onderscheiden, zoals de s-klank
* Moeite ondervinden bij het luisteren naar hoge tonen als kinder- of vrouwenstemmen

Het natuurlijk verminderen van ons gehoor door ouderdom is een gevolg van het afsterven van kleine haarcelletjes in het binnenoor. Helaas kunnen erfelijke elementen, frequente blootstelling aan lawaai en roken je gehoor vroegtijdig aantasten. Zeker voor je 55ste hoor je geen last te hebben van bovenstaande klachten.

Win de jaren terug!
Stoppen met roken kan natuurlijk een rem zetten op de vroegtijdige veroudering van meer dan alleen je oren, maar daar moet je jezelf eerst en vooral van overtuigen. Dé hoofdreden dat het gehoor van veel mensen te snel aftakelt, is het beluisteren van te luide muziek. Een goede tip is het aanschaffen van een hoofdtelefoon die je helemaal afsluit van achtergrondlawaai, waardoor je de muziek een stuk minder luid hoeft te zetten.

In de leeftijdscategorie 50 tot 70 jaar worstelen veel mensen met het horen van alledaagse geluiden, zeker op luide, lawaaierige locaties. Jongere mensen zeggen dat je TV of radio veel te luid staat.  Vanaf de leeftijd van 55 is het perfect normaal dat je oren minder goed beginnen te werken en er gehoorverlies plaatsvindt. Zeker in de leeftijdsgroep rond 70 heeft gemiddeld 70 procent hier overduidelijk last van.

Niet normaal op de leeftijd tussen 50-70 jaar is: 

* Tinnitus (oorsuizen) in combinatie met beginnende of vergevorderde doofheid
* Moeite hebben om dagdagelijkse, herkenbare geluiden te onderscheiden

Win de jaren terug!
Eens in deze leeftijdscategorie is er maar heel weinig (of misschien zelfs niets) dat je kan doen om gehoorverlies te vermijden. Steek je kop vooral niet in het zand en schaf een oorapparaat aan, ook al heb je de leeftijd van 70 nog niet bereikt. Uit onderzoek blijkt dat velen eerst meer dan 10 jaar lopen te sukkelen vooraleer ze hun trots opzij kunnen schuiven en hulp aanvaarden. Nochtans geldt ook hier: 'hoe vroeger je erbij bent, hoe beter'! Zo kunnen je hersenen zich namelijk sneller aanpassen, want hoe langer je wacht, hoe meer tijd je brein nodig heeft om de geluiden te interpreteren. Kort samengevat: 'use it or lose it'.

Wilt u meer weten over de veroudering van de ogen en tanden, klik dan hier en lees het hele artikel.

 

Publicatiedatum: 12 januari 2012
nog geen reactiesPlaats reactie