Oorveilig Keurmerk biedt oordoppen aan

Vanaf 1 december is Oorveilig Keurmerk een feit. Wat zeg je? Clubs en poppodia kunnen met het merk gasten een oorveilige omgeving geven, bijvoorbeeld door oordoppen aan te bieden.

Pieppreventie

Dit keurmerk is een initiatief van onder meer de Nationale Hoorstichting. In De Telegraaf van 1 december jl. lezen we dat er per jaar ruim twintigduizend jongeren volgens TNO tijdens het uitgaan ernstige gehoorschade oplopen. Zoals Thomas van de Berg, die door te harde muziek in uitgaansgelegenheden moet leven met een gekmakende piep in zijn oren. "Het is vreselijk. Ik kan geen kant meer op. Het zorgt ervoor dat ik in een sociaal isolement terecht kom. " Naast de 'piep' kan het gehoor ook voor een deel wegvallen of overgevoelig worden voor alle soorten geluid. "De groep jongeren met schade groeit alleen maar, omdat het niet verholpen kan worden", zegt Paul Heere van de Nationale Hoorstichting. "Daarom is het heel belangrijk dat er nu eindelijk iets gebeurt."

Oorbehoedsmiddelen

Samen met Club Judge, het officiële keurmerk voor clubs, en met steun van de Vriendenloterij wordt een campagne gelanceerd om jongeren voor te lichten over de gevaren van te hard geluid. Ook wordt het eerste oorveilig keurmerk opgehangen in AIR. Clubs moeten, om een keurmerk te krijgen, onder meer machines met oordoppen en een duidelijk leesbare decibelmeter ophangen. De muziek mag er niet harder dan 103 decibel.

De hoop is dat de maatregelen uiteindelijk letterlijk levens zullen redden. Er zijn al gevallen bekend van jongeren die zelfmoord hebben gepleegd omdat het leven met een constante keiharde piep als ondragelijk wordt ervaren.

Publicatiedatum: 01 december 2011
nog geen reactiesPlaats reactie