'Oor beschermt zichzelf tegen geluid'

Een 150 jaar oude theorie over hoe het oor zichzelf beschermt tegen geluid, kan leiden tot betere gehoorbescherming. Dit blijkt uit onderzoek van de Australian National University.

Oorspiertjes als minuscule pomp

BAARN - Een 150 jaar oude theorie over hoe het oor zichzelf beschermt tegen geluid, kan leiden tot betere gehoorbescherming. Dit blijkt uit onderzoek van de Australian National University. Het middenoor bestaat uit drie kleine botjes en twee spiertjes. Deze spannen zich aan om het oor te beschermen tegen hard geluid. Volgens Andrew Bell werken de botjes en spieren samen als een minuscule pomp, die de druk van de vloeistof in het binnenoor kan verhogen. Die toegenomen druk verkleint mogelijk de impact van herrie op de trilhaarcellen in het oor.

Gehoorschade

Deze druk-theorie bestond 150 jaar geleden al, maar werd weer aan de kant geschoven. Vanwege de gehoorschade die veel mensen tegenwoordig oplopen door veelvuldig gebruik van mp3-spelers, is de druk-theorie volgens dr. Bell toe aan een revival.

"Als we een manier kunnen vinden om de middenoorspieren effectiever te laten pompen, kunnen we de oren beter beschermen tegen geluid.", aldus Andrew Bell.

Het middenoor bestaat uit drie kleine botjes en twee spiertjes. Deze spannen zich aan om het oor te beschermen tegen hard geluid. Volgens Andrew Bell van de Australian National University werken de botjes en spieren samen als een minuscule pomp, die de druk van de vloeistof in het binnenoor kan verhogen. Die toegenomen druk verkleint mogelijk de impact van herrie op de trilhaarcellen in het oor.

Publicatiedatum: 15 november 2011
nog geen reactiesPlaats reactie