OOK schrijft over onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kinderen met een beperking

In het magazine OOK (Opa, Oma, Kleinkind) van oktober-november 2011 staat een artikel over onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kind met een beperking. NVVS-vrijwilliger Rennie van Moolenbroek vertelt daarin over haar eigen jeugd en de rol die haar ouders hebben gespeeld bij de acceptatie en verwerking van haar slechthorendheid.

In het begin werd haar slechthorendheid op de kleuterschool uitgelegd als ongehoorzaamheid. Haar ouders vonden dat vreemd. Op de lagere school ontdekte een lerares dat er iets mis wat met het gehoor van Rennie en volgden onderzoeken, hoortoestellen enzovoorts. Als Rennie aan haar eigen kunnen twijfelden, of vervelende opmerkingen van klasgenoten had gehad, waren haar ouders er altijd om haar te troosten. "Ik zag bij andere kinderen thuis dat het niet overal zo fijn was. Kinderen kregen slaag als ze vroegen wat er gezegd werd en er werd gewoonweg niet de moeite genomen om iets te herhalen."

Gelukkig ging dat bij Rennie thuis anders. "Mijn ouders wilden me zo veel mogelijk kansen geven om in de 'horende wereld' te kunnen functioneren", vertelt ze. "Mijn jeugd heeft me enorm sterk gemaakt waardoor ik in mijn verdere leven de problemen aankon waar ik mee te maken kreeg." Ook in haar vrijwilligerswerk voor de NVVS heeft ze veel profijt van het zelfvertrouwen dat in haar liefdevolle en begripvolle jeugd is ontstaan.
Publicatiedatum: 21 oktober 2011