Ontstoken oren en amandelen in de kindertijd kunnen leiden tot gehoorverlies op latere leeftijd

Artsen vinden het vaak vergezocht als een patiënt suggereert dat de huidige gehoorklachten komen door bijvoorbeeld chronische oorontstekingen in de kindertijd. Onderzoek van de Newcastle Universiteit wijst echter uit dat dit verband er weldegelijk is. In het septembernummer van het tijdschrift Ear and Hearing wordt geschreven over het onderzoek, waaruit volgens website The Hearing Review blijkt dat veel voorkomende infecties bij kinderen, zoals ontstoken amandelen en oorontstekingen, op latere leeftijd tot gehoorverlies kunnen leiden.

Het onderzoek werd uitgevoerd met financiële steun van de Britse belangenorganisatie Action on Hearing Loss en maakt deel uit van een longitudinaal onderzoek met de naam ’1947 Newcastle Thousand Families Study’. De studie volgt 1142 mensen die zijn geboren vanaf 1947 en volgt deze tot op de dag van vandaag. Hun gezondheid, groei en ontwikkeling wordt bijgehouden. Dergelijke langetermijnonderzoeken leveren een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van gezondheidscondities.

Bij een kwart van de zestigers in de Newcastle-studie is recent een hoortest afgenomen. Onderzoeker en epidemioloog Mark Pearce zegt tegen de website The Hearing Review hierover dat mensen die in hun kindertijd keel-, oor- of luchtweginfecties hebben gehad, vaker gehoorverlies hebben als ze boven de zestig zijn. Infecties zoals tonsillitis (ontstoken amandelen), oorontsteking en frequente episodes met bronchitis of andere ernstige infecties van de luchtwegen gedurende het eerste levensjaar houden verband met slechthorendheid als mensen boven de zestig zijn. Het verband blijft bestaan wanneer andere factoren worden meegewogen die het hoorvermogen beïnvloeden, zoals het werken in lawaai, het ondergaan van ooroperaties, geslacht en sociaal-economische achtergrond.
Het voorkomen van infecties in de kindertijd kan dus helpen slechthorendheid op oudere leeftijd voorkomen, zo concluderen de onderzoekers.

Publicatiedatum: 24 oktober 2014