Online hulpmiddel spoort KNO bijwerkingen op

Een onverklaarde hoest of evenwichtsorgaanstoornis? Sinds kort kunnen artsen en patiënten in zo’n geval online de gebruikte geneesmiddelen invoeren en snel zien of deze misschien de oorzaak zijn van de klachten.

De website van de kno-artsen van het BovenIJ ziekenhuis bevat deze tool die toont of een medicijn een kno-bijwerking kan geven of verergeren. Als voorbeeld geeft initiatiefnemer en kno-arts Jan van der Borden aspirine, een veel voorgeschreven middel dat gehoorvermindering of oorsuizen kan geven of verergeren. Van der Borden maakte eigen databases met medicijnen. Hij koos ervoor stof- én merknaam in het overzicht op te nemen. ‘Want de patiënt kent dat onderscheid niet altijd’, zegt hij.

Farmacotherapeutisch Kompas

De gegevens van bijwerkingen komen uit het Farmacotherapeutisch Kompas, dat zijn eigen bestand keurig up-to-date houdt, aldus Van der Borden. ‘Zo is dit eigenlijk ontstaan. Ik zocht online in het Kompas en het leek me handig om de bijwerkingen per klacht te rubriceren. Ik begon met oorklachten en al snel kwamen daar hoesten en niezen bij’, zegt Van der Borden. Op de site kan nu ook worden gezocht op middelen die neusverstopping, reuk- of smaakstoornissen, keelpijn, stemverandering en zwelling van mond, keel en strottenhoofd kunnen geven. Volgens Van der Borden bestond een dergelijk online hulpmiddel nog niet, maar voorziet het in een grote behoefte bij vooral kno-artsen, huisartsen en patiënten. ‘Ik hoop dat het Farmacotherapeutisch Kompas zegt: “Dat is handig!” en dat ze contact met me opnemen en een uitgebreidere versie op hun eigen site gaan aanbieden.’

Bron: Medisch Contact

Publicatiedatum: 03 september 2018