Onderzoek naar hoortoestelaanpassing bij mensen met het syndroom van Usher

“Alle geluiden in mijn omgeving worden automatisch gedempt zodat ik optimaal geholpen ben met het spraak verstaan, maar ik krijg daardoor verkeerde informatie. Ik kan niet horen waar mijn kinderen spelen, of dat het melkkannetje overkookt. Buiten op straat voel ik me helemaal onveilig, waar komt de sirene vandaan? Is de vrachtwagen dichtbij? Wat gebeurt er achter mij?”

Mensen met het syndroom van Usher type 2 hebben een dubbele zintuiglijke beperking, visueel en auditief. Zij maken al vanaf jonge leeftijd voor hun gehoorbeperking gebruik van hoortoestellen. Deze hulpmiddelen zijn onmisbaar in het dagelijks leven: in het gezin, op school, op het werk, in sociale contacten, in de vrijetijdsbesteding en in het verkeer. Om zo optimaal mogelijk te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven zijn wel de juiste hoortoestellen nodig, die adequaat zijn ingesteld.

Veel mensen met het syndroom van Usher geven echter aan dat de hoortoestelaanpassing moeizaam verloopt. Het is een langdurig en zeer arbeidsintensief traject, en levert niet altijd een hoortoestel op dat naar tevredenheid van de gebruiker functioneert.

Ivonne Bressers en Gracia Tham hebben een inventariserend onderzoek uitgevoerd om meer zicht te krijgen op het verloop van deze hoortoestelaanpassing bij mensen met het syndroom van Usher. Voor dit onderzoek hebben zij interviews gehouden met hoortoestelgebruikers en met verschillende professionals die betrokken zijn bij het traject van de hoortoestelaanpassing. In het artikel: “Extreem zacht en toch ongelooflijk dichtbij” hebben zij deze interviews uitgewerkt en een aantal conclusies en aanbevelingen gedaan, om de hoortoestelaanpassing van mensen met een dubbele zintuiglijke beperking te verbeteren.

Klik hier om het artikel: “Extreem zacht en toch ongelooflijk dichtbij” bijlage (pdf 165 kB) te lezen.
Klik hier Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u wilt reageren op dit artikel.

Publicatiedatum: 15 november 2012