Onderzoek Karen Steel naar genetische aspecten van gehoorverlies geëerd

Professor Karen Steel van het King’s College in London ontving op onlangs de Guyotprijs. Dit is een prestigieuze Nederlandse wetenschapsprijs voor gehooronderzoek en tevens de oudste prijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Karen Steel ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar de genetische aspecten van gehoorverlies. In de oktobereditie van HOREN Magazine een uitgebreid interview met haar, met daarin meer over haar onderzoek en het belang daarvan voor slechthorenden.

Professor Karen Steel ontdekte, in samenwerking met Steve Brown, onder andere als eerste het gen dat bij muizen betrokken is bij gehoorverlies; Myo7a. In de loop der jaren heeft ze meer van deze genen bij muizen in kaart gebracht. Een groot deel daarvan blijkt ook bij mensen ten grondslag te liggen aan gehoorverlies. Ze hoopt hiermee uiteindelijk medicijnen te kunnen ontwikkelen die progressief gehoorverlies afremmen, stopzetten of zelfs terugdraaien.

"Het is een geweldige eer om de Guyot-prijs te ontvangen", vertelt professor Steel in HOREN Magazine. "Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn onderzoeksgroep. Ze weten dat het ook hun werk is dat hiertoe heeft geleid. Ik hoop dat deze prijs meer aandacht naar dit werk trekt en mensen meer bewust maakt van de mogelijke impact van dit onderzoek. Ik zeg vaak tegen mensen met gehoorverlies dat onderzoek een erg langdurig proces is. Meestal moet ik hun verwachtingen temperen over hoe snel behandelingen beschikbaar zijn. Maar ik ben er zeker van dat er medicijnen tegen slechthorendheid gaan komen. Wij werken eraan, blijf optimistisch!"

HOREN Magazine met het interview met prof. Steel valt op 17 oktober bij NVVS-leden op de mat en is dan ook door leden te bekijken op nvvs.nl/horenmagazine. Ook HOREN ontvangen? Klik hier.
Publicatiedatum: 08 oktober 2014