Ondertiteling lesmateriaal voor dove en slechthorende leerlingen

Veel lesmateriaal is ondersteund met filmpjes. Voor veel leerlingen is dat heel gewoon, maar als je doof of slechthorend bent is dat niet vanzelfsprekend. Zwijsen en Kentalis hebben daarom samen het lesmateriaal voor zaakvakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek voorzien van ondertiteling. Leerlingen die doof of slechthorend zijn kunnen nu zelfstandiger deze lessen volgen. En Leerkrachten zijn minder tijd kwijt aan het geven van verlengde instructie en kunnen meer aandacht geven aan de leerlingen.  

Slechthorende en dove kinderen begrijpen ondertiteld lesmateriaal beter

Leerlingen van Kentalis zijn enthousiast over de ondertitelde filmpjes. Het volgen van de les is eenvoudiger en sneller. “De ondertiteling helpt mij. Ik kan het beter begrijpen.” Ook vinden de leerlingen de ondertiteling fijn: “Ik hoef nu niet gelijktijdig naar de juf en het filmpje te kijken.” De leerlingen zijn ook trots. Ze kunnen nu zelf, zonder hulp, de filmpjes te bekijken. Bekijk hier hoe dat gaat.

Ondertiteling bij methodes voor groep vijf tot en met acht

Vanaf schooljaar 2018-2019 is bij de drie methodes van De Zaken van Zwijsen (Natuurzaken, Wereldzaken en Tijdzaken) voor groep vijf tot en met acht ondertiteling beschikbaar bij alle filmpjes. Dit lesmateriaal is bedoeld voor scholen met (één of meerdere) slechthorende en dove leerlingen in de klas. Met deze ondertiteling maakt Uitgeverij Zwijsen, in samenwerking met Kentalis, het mogelijk voor slechthorende en dove leerlingen om alle lessen te kunnen volgen. 

Bron: Uitgeverij Zwijsen en Kentalis 

Publicatiedatum: 28 mei 2018