bioscoop, Gelderland, film, slechthorendheid, ondertiteling

NVVS-afdeling Gelderland adviseert bioscopen over betere toegankelijkheid voor slechthorenden

De Nederlandse film is populair, maar niet bij slechthorenden. Zij kunnen de film niet volgen tenzij maatregelen worden genomen.
 
Hebben jullie ook ringleiding? Voor Ans Ronduite uit Malden begint een bezoek aan een bioscoop of theater met deze vraag. Is er geen ringleiding dan kan ze beter thuisblijven. Op haar 42e is er bij Ronduite ouderdomdoofheid geconstateerd. Het gevolg is dat ze achtergrondgeluid even hard hoort als de stemmen van mensen waar ze mee praat. Met liplezen kan ze de gesprekken soms volgen, maar dat kost haar veel inspanning.
 
,,Dat is ook de reden dat ik nauwelijks nog naar feestjes ga”, vertelt Ronduite. ,,Als er te veel ruis is of als mensen te snel praten, dan hoor ik het wel maar kan ik het niet verstaan.” Letters als V, D en W klinken voor haar dan allemaal hetzelfde. Om een film te kijken of lezing bij te wonen is het nodig dat er ringleiding aanwezig is. Deze ‘leiding’ ligt meestal langs de plinten en straalt geluid uit dat slechthorenden met hun gehoorapparaat opvangen. Op deze manier wordt er rechtstreeks in hun oor ‘gepraat’.
 
Het probleem is dat niet alle bioscopen, theaters, congreszalen zo’n installatie hebben, stelt Pierre Demacker van Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) regio Nijmegen, Arnhem en Ede. ,,En in de zalen waar het wel is, is het vaak slecht aangelegd waardoor je er weinig tot niets aan hebt.” Volgens Demacker moet het in een spiraal door de zaal worden gelegd, waardoor je overal even goed bereik hebt.
 
,,Anders moet je steeds met je hoofd meebewegen om goed ontvangst te houden”, vertelt Ronduite. Volgens haar moeten slechthorenden beter voor zichzelf opkomen. ,,Ze moeten gewoon pertinent vragen naar de mogelijkheden. Want het is meestal geen onwil, maar onbekendheid.”
 
Oeds Westerhof, directeur van bioscoop Lux in Nijmegen, is bezig om voorzieningen te treffen voor slechthorenden. Hij is van mening dat een ringleiding niet per definitie dé oplossing is. ,,Het is goed in zalen waar microfoons worden gebruikt. In de bioscoop willen wij slechthorenden zenders geven die ze om hun hals kunnen hangen, waarmee ze ook het geluid rechtstreeks op hun gehoorapparaat ontvangen.” Westerhof wil dit voor de zomer gerealiseerd hebben in de acht bioscoopzalen en één theaterzaal van bioscoop Lux en Villa Lux.

 

Publicatiedatum: 23 januari 2012
nog geen reactiesPlaats reactie