NVVS denkt mee over kno-richtlijn tinnitus

De Nederlandse vereniging voor kno-heelkunde is gestart met het ontwikkelen van een richtlijn Tinnitus voor kno-artsen. Dit is mede gebeurd op aandrang van tinnituspatiënten die vinden dat de tinnituszorg van kno-artsen te wensen overlaat. De NVVS speelt een adviserende rol bij de totstandkoming van de richtlijn.

Zo’n richtlijn geeft aan wat een kno-arts minimaal aan zorg moet leveren betreffende anamnese, onderzoek, behandeling en indien nodig verwijzing. Ook uitleg in begrijpelijke taal aan de patiënt is daar een onderdeel van.
De richtlijn wordt door zes kno-artsen en een audioloog ontwikkeld. Ze worden daarbij ondersteund door het Kennis Instituut van Medisch Specialisten. Dit instituut bewaakt ook de wetenschappelijke onderbouwing. Ook de NVVS is hierbij betrokken. Ze heeft een adviserende rol. De eerste gesprekken hebben reeds plaats gevonden.

De NVVS-Commissie Tinnitus & Hyperacusis vindt het een goede zaak dat er een richtlijn Tinnitus wordt ontwikkeld voor kno-artsen. “Hopelijk draagt de richtlijn bij aan betere kwaliteit en meer eenduidigheid in de behandeling tinnituszorg van kno-artsen.” Een richtlijn voor kno-artsen is echter geen protocol. Dat betekent dat er, in zeldzame gevallen, van afgeweken mag worden. Zo’n uitzondering moet in de status van de patiënt vermeld worden.
De verwachting is dat uiterlijk in november 2015 de richtlijn kan worden ingevoerd.
 
Kijk voor meer informatie over de diagnosestelling tinnitus en behandelmogelijkheden op nvvs.nl/tinnitus.
 

Publicatiedatum: 31 maart 2014