Nieuwe technologie moet slechthorenden helpen beter te horen in rumoer

Veel slechthorenden hebben, ondanks hun hoortoestel, nog moeite met spraakverstaan in rumoerige situaties. Al meer dan 50 jaar proberen onderzoekers om zo goed mogelijk spraak te filteren uit achtergrondlawaai. Onderzoekers van de Ohio State University (Verenigde Staten) menen daar nu een grote stap in te hebben gemaakt door het ontwerpen van een nieuw algoritme (rekenregel) dat geluid analyseert en spraak en woorden benadrukt. Dat meldt technologiewebsite Phys.org.

Spraak onderscheiden van achtergrond geluid wordt al langere tijd gedaan, maar zoals de onderzoekers uit Ohio benaderen het nu op een nieuwe manier. Woorden worden herkend in achtergrondgeluid en als digitale stem weergegeven (zonder of met minder achtergrondgeluiden). Bij tests met een aantal proefpersonen bleken deze op deze manier veel vaker woorden goed te herkennen. Ook mensen zonder hoorproblemen hadden het vaker bij het juiste eind.

Vooralsnog gaat het om vooraf opgenomen woorden, maar het algoritme wordt klaargestoomd om in real-time spraak te herkennen. In de toekomst zouden smartphones het rekenwerk op zich kunnen nemen, waarna het geluid alleen nog maar naar een kleine ontvanger gestuurd hoeft te worden.

Deze methode bevindt zich nog steeds in een experimenteel stadium. In hoeverre het daadwerkelijk een doorbraak is in de hoortoesteltechnologie en het probleem aanpakt waar onderzoekers al vijftig jaar mee worstelen, zal moeten blijken.


Publicatiedatum: 28 november 2013