Na tweemaal ‘wat zeg je?’ geven we het op

Meer dan de helft van de Nederlanders vraagt maar één of twee keer of de ander een zin wil herhalen voordat ze besluiten te doen alsof ze het begrijpen. Bovendien doet 5% zelfs direct alsof ze hun gesprekspartner snappen. Dit blijkt uit onderzoek van Van Boxtel hoorwinkels en Multiscope onder ruim 1000 respondenten.

Slechts drie op de tien Nederlanders zijn zo aanhoudend dat zij net zo lang doorgaan tot ze hebben begrepen wat de ander zegt. Driekwart geeft het direct eerlijk aan als zij hun gesprekspartner niet kunnen verstaan.

Ongemak
Maar het niet goed kunnen verstaan wat anderen zeggen, laat de slechthorende Nederlander niet onberoerd. Vaak voelt deze een plaatsvervangend ongemak voor de gesprekspartner (20%), raakt geïrriteerd (12%) of heeft het gevoel te falen (7%). Opvallend is dat deze emoties vooral in jongere leeftijdsgroepen voorkomen. Eenmaal ouder, blijken slechthorenden de gehoorproblemen met name op zichzelf te betrekken. Zo geven de 55-plussers aan zich oud, eenzaam en onbegrepen te voelen als zij moeite hebben met het volgen van gesprekken.

Instemmend knikken
Bent u dus in gesprek met iemand die het helemaal met u eens is? De kans bestaat dat uw gesprekspartner u niet goed verstaat, maar dat niet wil laten blijken. Eén op de tien Nederlanders knikt namelijk instemmend als hij het gesprek niet meer kan volgen. Ook een neutraal lachje wordt nog wel eens als passend antwoord ingezet. Slechts 4% van de respondenten probeert gezichtsuitdrukkingen te spiegelen om niet door de mand te vallen.


Tot welke groep behoort u? De volhouder die doorgaat totdat u begrijpt wat een ander zegt? Of doet u ook wel eens alsof u het begrijpt, terwijl dat niet zo is? Of misschien heeft u nog een andere tactiek? De NVVS is benieuwd! Deel uw communicatie-ervaringen op Ervaringrijk.nl en lees daar ook de verhalen van anderen met een hoorprobleem.Publicatiedatum: 22 oktober 2014