MUMC komt met alternatief voor in het bot verankerd hoortoestel

In het Maastricht Universitair Medisch Centrum zijn onlangs de eerste slechthorenden uitgerust met de ‘SoundBite’. Dit is een apparaatje dat geluid via trilling en het kaakbot kan doorgeven. SoundBite is ontwikkeld in de Verenigde Staten en nu voor het eerst toegepast in Europa. Dat meldt het Academisch Ziekenhuis Maastricht (dat met de Universiteit Maastricht samenwerkt onder de naam Maastricht UMC+) op haar site.

De SoundBite is een apparaatje met een uitneembaar plaatje dat over de achterste kiezen  van de bovenkaak wordt geplaatst en dat in verbinding staat met een klein hoorapparaatje (microfoontje) voor in het ene oor. Hierdoor komt het geluid binnen en via de trilling door het SoundBite-plaatje en het kaakbot wordt het doorgegeven aan het andere oor.

“De SoundBite is bedoeld voor patiënten die geen gewoon hoorapparaat kunnen dragen of die aan één kant doof zijn”, lichten KNO-arts prof.dr. Robert Stokroos en audioloog dr. Erwin George van het Maastricht UMC+ op de site van het AZM toe.
Tot nu toe kon deze categorie slechthorende patiënten uitsluitend operatief worden geholpen met een in het bot verankerd hoortoestel (een BCD, Bone Conduction Device). Jaarlijks wordt deze ingreep in Maastricht bij een vijftigtal patiënten uitgevoerd. De SoundBite vormt nu een mogelijk alternatief voor mensen die om wat voor reden dan ook hier niet voor in aanmerking kunnen of willen komen.

Publicatiedatum: 16 oktober 2012