Mogelijk behandeling van tinnitus door blokkeren van signaal tussen oor en hersenen

Vooralsnog is het genezen van tinnitus (oorsuizen) niet mogelijk. De miljoenen mensen die constant last hebben van een piep, ruis of fluit in hun oor, moeten daarom leren omgaan met de impact daarvan op hun leven. Gelukkig zijn er veel onderzoeken en studies die op de lange termijn mogelijk uitkomst bieden. Zo toonde een Australische studie bij cavia’s onlangs aan dat tinnitus behandeld kan worden door het signaal tussen het oor en de hersenen te blokkeren. 

In het onderzoek van de Universiteit van Western Australia werden cavia’s blootgesteld aan hard geluid om de tinnitus te triggeren. Nadat vastgesteld werd dat de cavia’s tinnitus hadden, werd bij de cavia’s het medicijn furosemide geïnjecteerd om de signalen van het oor naar de hersenen te verminderen. Furosemide verminderd de activiteit in het auditieve systeem, door hersenactiviteit te verminderen in het gedeelte van het brein dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geluid. Met andere woorden; furosemide blokkeert de signalen van het oor naar de hersenen.

Na het toedienen van het medicijn vertoonden de cavia’s geen tekenen meer van oorsuizen. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten veelbelovend. De studie moet echter nog op mensen worden toegepast om de methode en resultaten te kunnen bevestigen.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het online tijdschrift Plos One, waar wetenschappelijk onderzoek central staat. Zie www.plosone.org.

Meer weten over tinnitus? Kijk dan op nvvs.nl/tinnitus of kom naar een van onze informatiebijeenkomsten.

Publicatiedatum: 11 december 2014