Mobiel tekst-, beeld- én spraakbellen tegelijk

Net als voor horende mensen, is telecom voor slechthorenden en doven van groot belang. Mobiel tekstbellen was in Nederland al mogelijk, zowel op een Blackberry (een smartphone) als op computers. Nu is er 'djanah'. Met dit nieuwe systeem van AnnieS kun je tegelijkertijd beeldbellen (video), spraakbellen (audio) en tekstbellen (real time text; de tekst letter voor letter kunnen lezen op het moment dat de ander typt).

Het is toegankelijk telefoneren voor alle slechthorenden en doven, ongeacht hun communicatiewijze: praten, spraakafzien, schrijven en gebaren.

Total Conversation
Deze combinatie heet Total Conversation. SIGNAAL is grote voorstander van Total Conversation, onder andere omdat het slechthorende en dove gebruikers de maximale flexibiliteit geeft om zowel in gesproken en geschreven taal, als in gebarentaal te communiceren. In SIGNAAL werken de landelijke belangenorganisaties voor slechthorenden en doven, waaronder de NVVS, samen.

Total Conversation kan voor veel slechthorenden een uitkomst zijn. Als je als slechthorende met horenden wilt bellen, kun je spraakafzien via beeldbellen combineren met audio. En als je met andere slechthorenden wilt communiceren, kun je audio combineren met tekstbellen om bijvoorbeeld moeilijke woorden te typen of iets met tekst te verduidelijken in situaties met veel achtergrondgeluid. Met behulp van videobellen is het ook mogelijk een tolk Nederlands met ondersteunende gebaren of Nederlandse Gebarentaal (tolk op afstand) bijvoorbeeld een vergadering te laten tolken.

Abonnement
AnnieS biedt sinds kort in samenwerking met Vodafone het systeem 'djanah' aan in een speciaal abonnement. Het Vodafone-abonnement is op dit moment alleen te bestellen in combinatie met een Samsung Galaxy SII-toestel, dat hier onder andere vanwege het grote scherm en de camera aan voor- en achterzijde voor is geselecteerd. Op dit toestel zit, bij keuze voor het abonnement met djanah, een speciale applicatie waarmee je op elk moment kunt bellen met geluid, beeld en tekst.

Voor het aangaan van het abonnement is een verklaring van auditieve- of spraakbeperking via AnnieS noodzakelijk. Dit geldt voor het in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Meer informatie is te vinden op de websites van AnnieS en Vodafone. Je kunt hier een filmpje over 'djanah' bekijken.

Publicatiedatum: 11 april 2012