Ménière voor jonge actrice geen beletsel bij rol in serie Switched at Birth

In de nieuwe Net5-serie Switched at Birth is aandacht voor doofheid. Er spelen meerdere dove acteurs mee; sommige scènes worden in gebarentaal gesproken. Opvallend is dat actrice Katie Leclerc, die de dove Daphne speelt, zelf slechthorend is en de ziekte van Ménière heeft.

Net5 startte op 22 augustus met Switched at Birth. In deze Amerikaanse serie draait het om twee tienermeiden die ontdekken dat ze als pasgeboren baby’s in het ziekenhuis zijn verwisseld. Daphne Vasquez en Bay Kennish hebben hierna een totaal verschillende opvoeding gehad.

Gehoorverlies
Katie Leclerc is in de serie Daphne, een meisje dat op jonge leeftijd haar gehoor verloor door een hersenvliesontsteking. Het spelen van een doof meisje is voor Katie niet helemaal een ver-van-mijn-bed-show. De 24-jarige actrice heeft sinds haar twintigste de ziekte van Ménière en is slechthorend. Haar vader en oudere zus hebben ook Ménière.
Katie hoefde voor de serie geen ASL (Amercian Sign Language) meer te leren. In de serie is te zien hoe ze als Daphne spraakafzien en ASL gebruikt om te communiceren met haar dove vrienden en haar familie.

Time out
Bij het opnemen van de serie werd rekening gehouden met haar Ménière-aanvallen, vertelde ze vorig jaar (toen de serie in Amerika uitkwam) aan de New York Post. Als ze zich erg duizelig voelde, nam ze een time out of ging ze even liggen tot de aanval over was. Gelukkig duren de aanvallen bij Katie geen uren, zoals bij haar zus, vertelde ze in het interview. Katie denkt niet dat de ziekte van Ménière haar verdere acteercarrière in de weg zal staan.

Dubbele afleveringen van Switched at Birth zijn elke woensdag om 20.30 uur te zien bij Net5.

Publicatiedatum: 10 september 2012