Meeroken net als zelf roken zeer schadelijk voor gehoor

Roken is niet alleen ongezond voor bijvoorbeeld de longen, maar ook voor het gehoor. Ook bij meeroken is dat effect er al, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Een onderzoek van de universiteit van Manchester toont (in navolging van Vlaams onderzoek in 2008) aan dat hoe meer men rookt, hoe groter de kans wordt op een slecht gehoor. Rokers zouden 15,1 procent meer kans hebben op een slecht gehoor dan niet-rokers. Ook passieve rokers ondervinden schade aan het gehoor door het roken. Uit het onderzoek is zelfs gebleken dat passief roken een groter risico vormt voor het gehoor dan roken zelf.

Het is voorlopig onduidelijk hoe roken het gehoor kan beïnvloeden. Volgens de onderzoekers zou gehoorverlies te maken kunnen hebben met hartkwalen. "We zijn niet zeker of de giffen in tabak het gehoor rechtstreeks of onrechtstreeks beïnvloeden door hartaandoeningen, of beide", zegt Piers Dawes, die het het onderzoek leidde.   


Tinnitus
Roken kan ook de tinnituslast verergeren, zo is al bekend. Roken tast onder andere de bloedvaten aan. Hierdoor vermindert ook de doorbloeding van het slakkenhuis. Stoppen met roken kan op de lange termijn de tinnitusklachten verminderen.

Publicatiedatum: 01 juli 2014