Meer dan de helft van de festivalbezoekers heeft last van gehoor

De helft van de Nederlanders heeft wel eens gehoorklachten na bezoek aan een festival of concert. Dit blijkt uit recent onderzoek dat marktonderzoeksbureau The Choice uitvoerde in opdracht van Alpine Hearing Protection. Volgens Jan van der Borden, KNO-arts bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, maakt de Nederlandse KNO-vereniging zich ernstig zorgen. Hij noemt het aantal jonge mensen met gehoorschade ‘schrikbarend’. Ook de Amsterdamse nachtburgemeester Shamiro van der Geld spreekt zich uit: “Gehoorschade zou ‘top of mind’ moeten zijn bij muziekliefhebbers”.

Alpine Hearing Protection is dit jaar op ruim 150 muziekfestivals vertegenwoordigd en heeft in kaart gebracht hoe goed de gemiddelde bezoeker op de hoogte is van de risico’s van harde muziek. Van de miljoenen festival- en concertbezoekers die Nederland telt heeft 57 procent wel eens last van zijn of haar gehoor, waarvan 22 procent zelfs regelmatig of altijd. De beste manier om gehoorschade te voorkomen is volgens 92 procent het dragen van gehoorbescherming, maar desondanks gebruikt 60 procent nooit oordoppen tijdens een concert of festival.

Misvattingen gehoorbescherming

Uit het onderzoek blijkt dat er nog een aantal misvattingen bestaan over gehoorbescherming. Zo wordt gedacht dat het draagcomfort van muziekoordoppen onvoldoende is (35 procent) en geven respondenten aan bang te zijn met oordoppen geen gesprekken te kunnen voeren (20 procent) en niet meer te kunnen genieten van de muziek (19 procent). Shamiro van der Geld vindt deze reacties als vertegenwoordiger van het Amsterdamse nachtleven herkenbaar: “We moeten de bestaande taboes rondom gehoorbescherming doorbreken. Ik hoor mensen om me heen vaak zeggen dat ze geen oordoppen dragen, omdat je de muziek dan niet meer goed hoort. Dit klopt niet. Als muziekliefhebbers zouden weten wat filteroordoppen zijn, dan zouden veel meer mensen oordoppen dragen.”

Oordoppen met muziekfilter

Sjoerd Groot, International Marketing Manager bij Alpine Hearing Protection, is niet verbaasd over de bestaande misvattingen rondom gehoorbescherming. “Met ouderwetse schuimoordoppen beleef je inderdaad weinig plezier aan een concert of festival, maar met oordoppen met een muziekfilter is dit een heel ander verhaal. Hiermee ben je goed beschermd, blijft de muziekkwaliteit gewaarborgd en zijn gesprekken prima hoorbaar. Dankzij het thermoplastische materiaal dat Alpine heeft ontwikkeld, is het comfort optimaal en kun je ze de hele dag dragen.”

Beschermen gehoor blijft eigen verantwoordelijkheid.

Zo’n 20 procent van de festival- en concertbezoekers denkt dat het geluidsniveau bij muziekevenementen veilig is en dat het dragen van gehoorbescherming daardoor onnodig is. Het geluidsniveau van een gemiddeld festival ligt echter rond de 100 decibel. Daarin kun je maar vijf minuten verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. “Er zijn natuurlijk afspraken gemaakt met concert- en festivalorganisatoren die het risico op gehoorschade moeten verminderen, maar het is naïef om als bezoeker maar blindelings te vertrouwen op bepaalde richtlijnen die zijn opgesteld. Neem je eigen verantwoordelijkheid en bescherm jezelf”, aldus van der Geld. Volgens van der Borden is het ook te kort door de bocht om de verantwoordelijkheid bij de organisatoren van muziekevenementen neer te leggen. “Het omlaag brengen van het aantal decibels tijdens muziekevenementen is in mijn optiek niet de manier om het aantal gevallen met gehoorschade terug te dringen. Men moet gewoon heel goed op de hoogte zijn van de schade die hard geluid kan aanrichten. En wat je kunt doen om dit te voorkomen.” Bron Alpine

Publicatiedatum: 15 mei 2018