Medische ‘streepjescode’

Wie voor enkele uren het huis verlaat, voor een boodschap of om even te gaan hardlopen, houdt doorgaans geen rekening met veiligheidsrisico’s. Maar het kan levensreddend zijn wanneer hulpverleners direct over de noodzakelijke gegevens beschikken. Deze gegevens kunnen worden bijgehouden met een SafeID. Een handige applicatie voor bijvoorbeeld Ménière-patiënten.

Met SafeID beschik je over een unieke QR-code op een pasje die de hulpverlener in luttele seconden toegang geeft tot een compleet dossier. Naam, adres, medicijngebruik, specialist of familie die gewaarschuwd moet worden. Het dossier kan eindeloos veel gegevens bevatten en de aanvrager bepaalt zelf welke gegevens daarin worden opgenomen. Sterker nog, op elke moment van de dag is aanpassing van het dossier mogelijk. De gegevens worden op een beveiligd deel van de site opgeslagen.

Code
Aanvragers van het SafeID-product moeten op de site www.safe-id.nl eerst een profiel aanmaken. Van dit profiel wordt een unieke, persoonlijke  QR-code gemaakt, een 2-dimensionale streepjescode. De QR-code is slechts enkele vierkante centimeters groot. Met de camera van een smartphone wordt de code gescand en na enkele seconden verschijnen alle gegevens die voor de hulpverlening relevant zijn direct op het display.

Om de SafeID/QR-code te kunnen scannen moet op de smartphone een zogenaamde QR-reader geïnstalleerd zijn. Deze applicatie is gratis te downloaden.


Kijk voor een overzicht van hulpmiddelen die te gebruiken zijn in noodsituaties op hoorwijzer.nl.
In het juni-nummer van HOREN Magazine wordt aandacht besteed aan de SafeID en andere handige ‘hebbe(hoor)dingen’. Download hier deze pagina uit HOREN (alleen voor leden).

Publicatiedatum: 08 juni 2012