Liever fluitende vogels dan vuurwerkgeknal

Met het lenteweer van de laatste dagen is Oud&Nieuw wel zo’n beetje het laatste waar we nu aan denken, maar toch hebben de burgemeesters van de vier grote steden de discussie rondom het afsteken van vuurwerk vast aangezwengeld. Zij hebben minister Opstelten van Veiligheid en Justitie opgeroepen om een vuurwerkverbod in te stellen op Oudejaarsdag, zo meldt de NOS.

De huidige regels zijn dat er op 31 december vanaf 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts vuurwerk mag worden afgestoken. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat beperken tot een periode van 23.00 uur tot 01.00 uur. Dat zou een stuk schelen in de schade en overlast. En niet te vergeten in geluidshinder en daarbij horende gehoorschade (zie ook het artikel ‘Ernstige geluidshinder koploper bij klachten over afsteken van vuurwerk’).

Normale dag
"Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk doet, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen", meldt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb namens de grote steden aan de NOS.
Ook de periode dat je vuurwerk mag kopen, zou ingeperkt moeten worden. Nu begint die drie dagen voor de jaarwisseling, maar dat zou volgens de burgemeesters anderhalve werkdag moeten worden. "Afhankelijk van wanneer het weekend valt, start de verkoop dan op 30 december om 12.00 uur."

Verbod
Een algeheel verbod op vuurwerk zien de burgemeesters nog niet zitten; dat zou niet te handhaven zijn omdat de traditie te diep geworteld is in de Nederlandse samenleving.

Vanwege (blijvende) gehoorschade als vaak voorkomend gevolg van harde vuurwerkknallen, pleit de NVVS al jaren voor een algeheel verbod op het afsteken van knalvuurwerk door consumenten. Dit vuurwerk moet evenals het grote siervuurwerk meer op daarvoor centraal aangewezen plaatsen door de overheid worden afgestoken. In plaats van knalvuurwerk zou het kleinere siervuurwerk door consumenten afgestoken kunnen worden. 

Update 22 april 2014

Inmiddels heeft ook burgemeester Broertjes van Hilversum aangegeven graag een vuurwerkverbod te willen in het centrum van zijn stad. Ook wil hij de afsteekperiode verkorten. In het centrum kan dan wel een georganiseerde vuurwerkshow plaatsvinden, wat Broertjes betreft. Tijdens de afgelopen jaarwisseling vond er in het centrum van Hilversum een incident plaats met (illegaal) vuurwerk. Daardoor liepen zeven mensen blijvende gehoorschade op.

Publicatiedatum: 11 maart 2014