Lancering Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Tweede Kamerlid Otwin van Dijk lanceert vandaag het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT). De eerste exemplaren van het keurmerk worden uitgereikt aan Pathé Maastricht en NH Hotel Nhow Rotterdam. Beide bedrijven zijn partners van het landelijke Locus Netwerk en zetten zich actief in voor het toegankelijk maken van hun bedrijf voor mensen met een beperking.

Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid is een initiatief van Ongehinderd en ontwikkeld met steun van Otwin van Dijk, Wij Staan Op!, Locus Netwerk, Libra Revalidatie & Audiologie en kan inmiddels ook rekenen op steun van Dwarslaesie Organisatie Nederland.Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking. Hiervoor is onder andere de gratis Ongehinderd app ontwikkeld, waarmee iedereen toegankelijke locaties kan vinden, maar ook zelf kan toevoegen en beoordelen. Het strevenis om meer locaties toegankelijk te maken. Gemeenten en ondernemers kunnen advies krijgen over het verbeteren van hun toegankelijkheid.

Toegankelijkheid de norm
Op 21 januari 2016 werd door de Tweede Kamer ingestemd met ratificatie van het VN Verdrag voor mensen met een beperking. Tegelijkertijd werd een baanbrekend amendement aangenomen, opgesteld door Otwin van Dijk c.s. Dit leidt tot een nieuw artikel in de Wetgelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken. Dit bepaalt dat vanaf 1 januari 2017 toegankelijkheid de norm wordt. Het NLKT zal fungeren als een waarmerk voor de ruim 2,5 miljoen Nederlanders met een beperking die willen weten welke gebouwen al in grote matetoegankelijk zijn. Getoetst wordt voor mensen met een motorische, visuele, auditieve of verstandelijke beperking en voor mensen met een assistentiehond.

Functie Keurmerk
Niet alle publieke gebouwen kunnen van de ene op de andere dag voldoen aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS), waar bij gehandicaptenorganisaties brede steun voor is.Hierdoor besloot Ongehinderd dit keurmerk te ontwikkelen. Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid maakt zichtbaar welke publieke gebouwen al in grote mate toegankelijk
zijn, een (tussen)stap op weg naar de ITS.

Het keurmerk en de app richten zich op toegankelijkheid in brede zin. Wil je specifiek weten welke openbare gebouwen goed toegankelijk zijn voor slechthorenden, kijk dan op www.hoorwijzer.nl bij Zoek&Kies.
Publicatiedatum: 27 mei 2016