Kippenvel tijdens speciaal op CI afgestemd concert

Kyteman gaf gisteravond een concert in Paradiso voor de dove Vera van Dijk, die dankzij een cochleair implantaat sinds kort geluiden kan horen. Tijdens het optreden bracht Kyteman het nummer “Stay with me” van Sam Smith ten gehore, dat door het Nederlandse publiek werd aangedragen en op Vera’s gehoorkwaliteit werd afgestemd.

Vera, die sinds kort beperkt kan horen dankzij een cochleair implantaat, wilde altijd al een concert ervaren zoals iedereen dat kan. Het concert is onderdeel van het Vodafone Firsts-programma, dat mensen helpt om iets voor de eerste keer te beleven.

In de weken voorafgaand aan het concert werd het Nederlandse publiek de vraag gesteld: ‘welk liedje móet je beslist hebben gehoord als je voor het eerst naar muziek kon luisteren?’ Duizenden mensen stemden via social media en uiteindelijk werd het nummer “Stay with me” van Sam Smith als ultieme nummer geselecteerd. In de weken voorafgaand aan het concert bewerkte Kyteman dit nummer zodat het aansloot op de gehoorkwaliteit van Vera. “Echt overweldigend om te zien hoe betrokken Nederland is geweest. Het was een waanzinnige uitdaging om dit nummer opnieuw voor Vera te arrangeren. Toen ik haar tijdens het concert zag genieten wist ik dat onze missie geslaagd was”, aldus Kyteman.

Onvergetelijke ervaring
Het is voor het eerst dat Vera een concert optimaal kon horen en dat maakte veel indruk. “Mijn avond kan niet meer stuk! De manier waarop Kyteman het orkest aanstuurde en zo’n zuiver geluid maakte, bezorgde me kippenvel. En de sfeer! Ik heb met familie en vrienden zo genoten. Hoewel ik nooit écht hetzelfde zal horen als horende mensen, kreeg ik nu het gevoel dat ik heel dichtbij kom. De melodieën waren zo gevarieerd. Die klanken had ik zonder de bewerkingen van Kyteman niet kunnen onderscheiden. Ik ben dolgelukkig.”

Van het concert en de aanloop er naartoe wordt op 1 september een korte film van acht minuten uitgebracht. Ook komt er dan een aparte film over het technische aspect uit, waarin te zien is hoe het liedje op Vera’s gehoor werd aangepast. Deze films zijn tegen die tijd te vinden op www.firsts.com.

Publicatiedatum: 26 augustus 2014