Kinderen overschatten gehoor

Van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in 2017 de Kinderhoortest hebben gedaan, blijkt dat bijna 30% van hen de uitslag ‘niet goed’ had. Daarnaast is opmerkelijk dat bijna 1 op de 4 kinderen overschat hoe goed zijn of haar gehoor is. Dit blijkt uit analyses van de Hoorstichting, onderdeel van VeiligheidNL. Om kinderen (en hun ouders) meer bewust te maken van het belang van gezond gehoor en om een beter beeld te krijgen van gehoorschade bij kinderen in Nederland, kun je in CORPUS ‘reis door de mens’ nu zelf je gehoor testen.

Zo’n 7020 kinderen hebben de online hoortest gedaan. Uit de test bleek dat de meeste kinderen (bijna 85%) inschatten dat de kwaliteit van hun gehoor goed is. Toch blijkt bijna 30% geen goed gehoor te hebben. De onderzoekers concluderen hieruit dat kinderen zich er niet van bewust zijn dat ze minder goed horen. Uit onderzoek van het ErasmusMC bleek in 2016 al dat bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorverlies heeft. Terwijl het gehoor essentieel is voor de gesproken taalontwikkeling van een kind. Belangrijke tips voor kinderen zijn om oordoppen met muziekfilter te dragen en de volumebegrenzer van de MP3 speler aan te zetten. 

Kinderhoortest

Twijfel je als ouder over de kwaliteit van het gehoor van je kind, doe dan een online hoortest om een eerste indicatie te krijgen. Bezoek zeker een huisarts of specialist als je sterke vermoedens hebt dat je kind niet goed kan horen. De Kinderhoortest, die gebruik maakt van het spraak-in-ruis principe, is gratis beschikbaar en duurt ongeveer 5 minuten. De Kinderhoortest is mede ontwikkeld en wetenschappelijk gevalideerd door audiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum.  Wil jij ook de test doen? Ga dan naar www.kinderhoortest.nl

CORPUS

In CORPUS leren kinderen op een leuke en interactieve manier over het menselijk lichaam. In ‘mijn CORPUS', het interactieve gedeelte, kunnen bezoekers vanaf nu hun gehoor zelf testen. “We hopen hiermee dat nog meer kinderen (en hun ouders) zich bewust worden van het belang van een gezond gehoor en de eerste tips direct kunnen toepassen”, aldus Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL. Bovendien wordt zo in de komende 3 jaar nog meer data verzameld over de kwaliteit van het gehoor in Nederland. Voor meer informatie over CORPUS kun je terecht op www.corpusexperience.nl.

Infographic: VeiligheidNL


Publicatiedatum: 14 mei 2018