Kiezen zorgverzekeraar was nog nooit zo belangrijk!

Welke zorgverzekeraar kies jij voor 2016? Deze keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Maar als jij jouw keuze mede wilt baseren op vergoedingen van hoorhulpmiddelen, helpen wij je een eindje op weg! In vier opeenvolgende nieuwsbrieven krijg je informatie aangereikt. In deze aflevering: valt er straks wat te kiezen? Wil je direct alle informatie hebben? Als je nu lid wordt van de NVVS, ontvang je HOREN Magazine nummer 5 met daarin alle informatie gebundeld in één artikel.

Kiezen voor een verzekeraar, kan betekenen dat je straks minder vrijheid hebt bij het kiezen van een audicien. Je kunt het ook omdraaien: voordat je een verzekeraar kiest, is het handig als je al weet naar welke audicien je eventueel wilt gaan. Hieronder wordt uitgelegd waarom.

Maakt het uit naar welke audicien ik ga?
Op zich leveren alle erkende audiciens in Nederland voldoende kwaliteit. Maar er zitten weldegelijk verschillen tussen audiciens.

Voorkeursmerk
Het kan zijn dat je voorkeur hebt voor een bepaald merk hoortoestellen. Wil je bijvoorbeeld per se waterdichte hoortoestellen die worden vergoed, dan kom je bij het merk Phonak uit. Wil je jouw hoortoestel via een app op je iWatch bedienen, dan zijn Resound en Starkey de merken die diverse opties bieden. Of wellicht is een kennis van je enthousiast over een Siemens en wil je deze ook eens proberen. Of ben je gewend aan de klankkleur van het merk Widex. Weet dan dat de meeste audiciens werken met voorkeursmerken en het best zo kan zijn dat zij jouw merk niet willen of kunnen leveren. Kijk daarom eens op Hoorwijzer.nl bij ‘zoek&kies een audicien’ en klik bij een audicien door op het tabblad ‘productaanbod’ en je ziet welke merken deze audicien jou te bieden heeft.

Upgraden
Onderzoek door audiologen laat zien dat binnen het huidige systeem iedereen goed geholpen kan worden, zonder dat een zogenaamde ‘upgrade’ nodig is. We spreken over een upgrade als je een duurder hoortoestel aanschaft (al dan niet met bijbetaling of geheel zelf betaald), dan het hoortoestel dat u volgens de richtlijnen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is belangrijk te weten dat niet alle audiciens hiermee hetzelfde omgaan. Ketens als Beter Horen, Hans Anders, Specsavers en Van Boxtel zullen je zo veel mogelijk binnen het protocol willen helpen. Kies je echter voor een zelfstandige audicien (aangesloten bij stichting HoorProfs) of voor een winkel van Schoonenberg Hoorcomfort, dan zullen zij je al snel ook een zogenaamde ‘upgrade’ aanbieden. Zelfstandige audiciens aangesloten bij CVZA gaan hier wisselend mee om. Natuurlijk staat het je vrij om voor een duurder toestel te kiezen, maar echt nodig is het dus niet. Het zou dan gaan om luxe.

Nazorg
Alle verzekeraars hebben afspraken gemaakt met audiciens over de nazorg, waardoor je als hoortoesteldrager 5 jaar lang bijvoorbeeld niets hoeft te betalen voor reparaties (zolang die niet te wijten zijn aan onzorgvuldig handelen). Maar niet alle nazorg is daarmee ondervangen. Zo moet je meestal nog zelf batterijen en schoonmaakartikelen aanschaffen. En ook een verzekering tegen verlies en diefstal is nog niet voor u afgesloten. Ook wat betreft deze aanvullende nazorg lopen de verschillen tussen audiciens uiteen en kunnen bepalend zijn voor welke audicien je kiest. Hieronder een overzicht:

 

Extra nazorg voor 5 jaar naast nazorg afgekocht door verzekeraars 

Verzekering tegen schade, verlies en diefstal voor 5 jaar
Kosten per 5 jaar (prijzen nog van 2015)
 
Schoonenberg Hoorcomfort Batterijen, schoonmaakartikelen
Ja, eigen risico 20 – 50% van nieuwwaarde 1e toestel € 299
2e toestel € 199
 
 Van Boxtel ja, all in-pas op basis van ‘faire use’ Ja, afnemende korting op aanschaf
€ 450 voor 2 hoortoestellen
 
Ja, reinigingsset, batterijhouder, batterij-pas, droogbox/ultrasoon, schoonmaakartikelen Ja, afnemende korting op aanschaf€ 285 voor 2 hoortoestellen 
Ja, reinigingsset, batterijhouder Ja, afnemende korting op aanschaf € 175 voor 2 hoortoestellen  
Ja, reinigingsset, batterijhouder, batterij-pas, droogbox/ultrasoon, schoonmaakartikelen Nee€ 125 voor 2 hoortoestellen 
 Beter Horen
neeJa, eigen risico 10 – 60% van nieuwwaarde € 65 per hoortoestel
 
 Hans Anders
 neeJa, eigen risico 15 – 75% van nieuwwaarde € 35 per hoortoestel
 
 Specsavers neenee -

De nazorg geleverd door zelfstandige audiciens aangesloten bij HoorProfs of CVZA wisselen per audicien.

Kan ik straks zelf kiezen?
Twee verzekeraars kopen vanaf 2016 (weer) selectief in. Dat wil zeggen dat zij contracten afsluiten met maar een paar audicienketens. Zo heeft Zilveren Kruis (voorheen Achmea) voor 2016 en 2017 contracten afgesloten met Beter Horen en Hans Anders. Menzis heeft voor vier jaar contracten met Hans Anders, Schoonenberg Hooroplossingen (Let op! Dit zijn slechts 14 vestigingen van Schoonenberg Hoorcomfort) en met Van Boxtel. De overige verzekeraars willen met alle audiciens contracten aangaan.
Uiteraard mag je altijd zelf kiezen naar welke audicien je gaat, maar ben je straks bij Zilveren Kruis of Menzis aangesloten dan kun je wel met een verschil in vergoeding te maken krijgen. Als verzekerde van Menzis krijg je 75% vergoeding als je naar een gecontracteerde audicien gaat. Ga je naar een gecontracteerde audicien dan krijg je bij Zilveren Kruis het hoortoestel in bruikleen en betaal je alleen de 25% eigen bijdrage, maar geen eigen risico. Ga je bij beiden naar een niet gecontracteerde audicien, dan krijg je slechts een deel van de 75% vergoeding voor je hoortoestellen.
Daarbij maakt het uit of je een restitutie- of natura-verzekering afsluit. Kies je namelijk voor een niet-gecontracteerde audicien, dan krijg je bij een restitutieverzekering 75% van het marktconforme tarief voor hoortoestellen vergoed. Bij een naturaverzekering krijg je van dit laatste bedrag slechts een percentage (meestal tussen de 50 en 80%).
Hecht je veel waarde aan luxe (en wil je de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld voor een upgrade te kiezen), weet dan dat in 2015 alleen DSW, Menzis en Multizorg-verzekeraars bijbetalen toestonden, vaak onder specifieke voorwaarden. Bij alle andere verzekeraars moet je het hoortoestel geheel zelf betalen als je kiest voor een upgrade. Of DSW en Multizorg dat volgend jaar ook zo handhaven is nog niet bekend. Overige verzekeraars handhaven hun beleid op dit punt.

CZ-groep: CZ, Delta Loyd en Ohra
Menzis: Azivo, Menzis
MultiZorg: ASR (BeterDichtbij, De Amersfoortse, Ditzo) Eno (Energiek, Holland Zorg, Salland) ONVZ, (PNO, VVvA)
VGZ-groep: Bewuzt, IZA(Cura), IZZ, UMC, Univé, VGZ, Zekur.nl en Zorgzaam
Zilveren Kruis: Avero Achmea, FBTO, Interpolis, OZF Achmea, ProLife en ZilverenKruis

Dit artikel is met de grootst mogelijk zorgvuldigheid samengesteld. Desalniettemin kun je hieraan geen rechten ontlenen.

Publicatiedatum: 21 oktober 2015