Kick-off LiveTextAccess project

In september 2018 vond de kick-off bijeenkomst van het Europese LiveTextAccess project (LTA) plaats. LTA wil de kwaliteit van live ondertiteling en tekstvoorziening verbeteren. Real-time ondertitelaars maken live toegang tot audiovisuele content mogelijk en ondersteunen in situaties waar deze voor de communicatie vereist is. De noodzaak voor real-time ondertiteling is omhoog gegaan sinds de adoptie van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (UNCRPD), door de European Accessibility Act en de Audiovisual Media Service Directive. Zij sporen aanbieders van diensten erop aan om toegankelijkheid voor mensen met een visuele of auditieve beperking te garanderen.


LTA heeft als doel het professionele profiel van real-time ondertitelaars in Europa te harmoniseren en vrij toegankelijk trainingsmateriaal te creëren. Getrainde LTA respeakers en velotypisten doen gespecialiseerde kennis op in veel voorkomende situaties, zoals:

  • bij culturele evenementen,
  • bij parlementaire bijeenkomsten
  • tijdens televisie-uitzendingen
  • op de werkplek
  • binnen het onderwijs


De training biedt ook voorbereiding op drie verschillende werkomstandigheden: op locatie, online en en via relay.

Partners

Het LTA consortium is een sterke transnationale en multisectoriale coöperatie die zich richt op de sociale inclusie via innovatie met een focus op de gebruikersbehoeften. De partners zijn: SDI Munich (Duitsland), Universitat Autònoma de Barcelona (Spanje), Scuola superiore per mediatori linguistici of Pisa, ECQA (Oostenrijk), Velotype (Nederland), SUBTI-Access (Italië), ZDF Digital (Duitsland) en de European Federation of Hard of Hearing People (Nederland).

Oproep

Heb je zelf te maken met respeakers of velotypisten dan willen we je vragen om deze vragenlijst in te vullen. De vragen zijn erop gericht om de vaardigheden en competenties vast te stellen die live intralinguale respeakers en velotypisten moeten bezitten. Op deze manier kan LTA kennis opbouwen om het project tot een succes te maken!

LTA is ook te volgen via facebook en de LTA website www.ltaproject.eu  

De kick off bijeenkomst werd georganiseerd in de Civica Scuola Interpreti e Traduttori Altiero Spinelli in Milaan (Italië). Op de foto tref je de groep aan.
Publicatiedatum: 22 november 2018