Kerstinkopen doen? Houd uw oren open bij het kopen van speelgoed

De feestdagen staan voor de deur en mogelijk bent u op zoek naar het perfecte cadeau voor uw (klein)kinds. Wat veel ouders niet weten is dat het o zo populaire speelgoed dat geluid maakt (zoals stemmen, klanken en liedjes) soms zulke harde geluiden maakt dat het blijvende gehoorschade bij kinderen kan veroorzaken. Daarom heeft Hear the World, in samenwerking met de Aalen Universiteit in Duitsland, besloten populair kinderspeelgoed te onderwerpen aan een grondig onderzoek.

Testen van speelgoed

Veel speelgoed is onschuldig, maar er zijn een paar speeltjes die een volume produceren van rond de 130 decibel. Dat is te vergelijken met het lawaai dat een vliegtuig produceert tijdens het opstijgen. Een dergelijk volume kan in zeer korte tijd leiden tot onherstelbare gehoorschade. De metingen werden uitgevoerd in een geluidsdichte kamer van hoortoestellenfabrikant Phonak door Annette Limberger, professor Audiologie aan de universiteit van Aalen in Duitsland. Elk speeltje werd vijf keer getest op een afstand van 2,5 en 50 centimeter van de decibelmeter. Dit geeft eenzelfde geluidsintensiteit als speelgoed dat dicht bij het oor of juist verder van het oor gehouden wordt. Onder het geteste speelgoed waren muziekdoosjes, speelgoedauto’s, actiefiguren, ratels, piepende eenden, gereedschap, educatieve spelletjes, speelgoedmobieltjes, speelgoedmicrofoons en speelgoedinstrumenten.

Van onschuldig tot gevaarlijk luid

Welke geluidsvolumes zijn veilig voor kinderen? En vanaf welk niveau wordt geluid schadelijk voor het gehoor? ‘Als we aannemen dat kinderen gemiddeld een half uur achter elkaar met een speeltje spelen, dan kunnen geluiden boven de 95 decibel geclassificeerd worden als potentieel schadelijk. Deze geluidsintensiteit staat ongeveer gelijk aan een voorbijrijdende trein. Geluiden van 100 decibel en hoger bereiken een kritische grens. In sommige gevallen kunnen deze geluiden leiden tot een gehoorverlies door een impuls van lawaai,’ legt professor Annette Limberger uit. Uit de test bleek dat het meeste speelgoed in Nederland geluid maakt dat onder het kritieke niveau van 95 decibel ligt. Het geteste olifantje met muziek in zijn buik en het knisperboekje Nijntje speelt buiten scoren maximaal respectievelijk 88,1 en 89,8 decibel. Er zijn echter een paar uitzonderingen. De trompet van Music Kidz scoort een maximum volume van 101,2 decibel en de geteste speelgoedtamboerijn bereikt een schadelijk volume van 112,8 decibel. Het meest luide speelgoed in de test kwam uit Amerika: een luchthoorn die 132,5 decibel produceerde. Bij dit soort lawaai is er zeker een risico op onherstelbare schade aan het gehoor. En er is ander speelgoed dat soortgelijke volumes bereikt, hoewel je dat in eerste instantie nooit zou verwachten. ‘In het verleden hebben we bijvoorbeeld piepende badeenden getest die volumes bereikten tot 130 decibel en speelgoedfluitjes die een geluid van 126 decibel produceerden’, vertelt professor Limberger.

Hebben kinderen gevoeligere oren?

Volgens professor Limberger is er geen bewijs om te suggereren dat de oren van kinderen, anatomisch gezien, gevoeliger zijn voor lawaai dan de oren van volwassenen. Jonge kinderen zijn bijvoorbeeld juist heel erg goed in het negeren van lawaai zodat ze kunnen slapen in een lawaaiige omgeving. We beschikken echter niet over een natuurlijk beschermingsmechanisme dat geactiveerd wordt bij een (te) hoog volume. En kinderen hebben er geen benul van dat geluid schadelijk zou kunnen zijn voor hun gehoor en daarom gaan ze het niet instinctief uit de weg.

Wennen aan hoge geluidsniveaus

Er is nog een ander fenomeen dat professor Limberger meer en meer ontdekt: ‘Een van de problemen met luid speelgoed is dat kinderen vanaf een jonge leeftijd gewend raken aan hoge geluidsniveaus. Dat betekent niet alleen dat deze kinderen later onzorgvuldiger zullen omgaan met blootstelling aan geluid van mp3- spelers of in disco’s, maar het kan ook leiden tot veranderingen in hun psychosociale gedrag. Stille ruimtes kunnen ze bijna niet verdragen of ze leiden aan een aandachtsstoornis.’

Tips voor ouders

Professor Annette Limberger heeft enkele nuttige tips voor ouders:

• Ouders zelf geven hun kinderen amper luid speelgoed, omdat ze zelf ook last van het lawaai hebben. Het is daarom goed om grootouders, familieleden en vrienden te wijzen op deze kwestie, omdat zij vaak niet nadenken of zulk luid speelgoed een geschikt cadeau is.
  • Veel speelgoed kan getest worden in de winkel door op de demoknop te duwen. Uw eigen geluidsperceptie is een goede indicator voor het geluidsniveau van het speelgoed.
  • Er bestaan verschillende applicaties voor smartphones waarmee het volume gemeten kan worden.
  • Creëer ‘stille ruimtes’: kinderen moeten leren dat stilte ook prettig is en dat lawaai niet altijd grappig en positief is. De hersenen en de oren hebben regelmatig een pauze nodig van alle lawaai zodat ze kunnen bijkomen. Daarom is het belangrijk om kinderen dat al van jongs af aan bij te brengen.
  • Harde impulsachtige geluiden zijn aanzienlijk schadelijker dan continu geluid op één bepaald geluidsniveau. Het is dan ook de moeite waard om bijzonder voorzichtig te zijn bij het kiezen van speelgoed met geluidseffecten en hoge maximale volumes, zoals fluitjes, luchthoorns, trompetten, etc.

* Alle metingen werden uitgevoerd met behulp van wegingsfilter A in overeenstemming met IEC-standaard 651, omdat dit overeenkomt met de werkelijke gehoorwaarneming. Het hoogste decibelniveau werd opgenomen voor speelgoed met korte impulsachtige geluiden. Speelgoed wat continu geluid produceert, kwam uit op een gemiddeld niveau.

Publicatiedatum: 09 december 2011
nog geen reactiesPlaats reactie