Kentalis schrijft al 225 jaar geschiedenis voor kinderen met gehoorverlies of TOS

Gerekend vanaf haar eerste rechtsvoorganger, bestaat Kentalis nu 225 jaar. Op woensdag 16 december heeft Kentalis daarom een speciale website gelanceerd. De jubileumwebsite vertelt aan de hand van voorwerpen en de ervaringen van mensen over de geschiedenis van Kentalis. Bekijk de filmpjes en stap in de wereld van Kentalis: www.dewereldvankentalis.nl

De website geeft een schets van verschillende verhalen die samen de wereld van Kentalis vormen. Kentalis, niet als organisatie, maar als het geheel dat alle betrokken mensen samen maken: (voormalige) leerlingen, cliënten, ouders, medewerkers, en partnerorganisaties. Verhalen van doorzetters, die ook in soms lastige omstandigheden hun weg hebben gevonden. Soms ontroerend, vrolijk, trots, mooi, soms ook verdrietig of moeilijk te begrijpen door de ogen van nu. Samen met het museum voor Dovenonderwijs, geeft deze website een uniek kijkje in de wereld van Kentalis door de eeuwen heen. De site is tot stand gekomen dankzij een gift van de steunstichtingen.

Museum voor Dovenonderwijs

In de historische kapel van het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgestel is het Museum voor Dovenonderwijs gevestigd. Het museum is uniek in Nederland. In de kapel kunnen bezoekers een kijkje nemen in een klas van vroeger, bekijken hoe technische hulpmiddelen door de jaren heen zijn veranderd en ontdekken wat het verschil is tussen het onderwijs van toen en nu. Het materiaal komt van de voormalige doveninstituten Guyot in Groningen, Effatha in Zoetermeer en Leiden en het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Voor meer informatie kun je mailen naar museumdovenonderwijs@kentalis.nl. Eerder lanceerde Kentalis al een speciale app waarmee u virtueel een stadswandeling kunt maken door het centrum van Groningen, langs historische locaties uit het leven van Henri Daniel Guyot, de oprichter van het instituut voor doven 'Guyot'. De app is te downloaden via http://apps.appmachine.com/4197IA.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. De organisatie is er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Kentalis biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie zodat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Publicatiedatum: 06 januari 2016