duizeligheid, onderzoek, Apeldoorn, kenniscentrum

Kenniscentrum Duizeligheid geopend

Het landelijke Kenniscentrum Duizeligheid in Apeldoorn is op 29 maart officieel geopend. Het centrum heeft drie functies: het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van duizeligheid, het geven van voorlichting aan patiënten en professionals en het organiseren van nascholing voor huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten.

Het centrum is opgericht omdat er in Nederland weinig klinisch wetenschappelijk onderzoek wordt verricht ten aanzien van de klacht duizeligheid en er weinig nascholing wordt gegeven.

Diagnose
Duizeligheid is een zeer frequent voorkomend probleem met veel impact op de kwaliteit van leven en gepaard gaande met veel werkverzuim. Vaak wordt er geen diagnose gesteld en derhalve geen behandeling gestart, dit terwijl de meeste vormen van duizeligheid goed behandelbaar zijn.

Onderzoek
Het Kenniscentrum Duizeligheid wordt bemand door medewerkers van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, waarbij de volgend disciplines vertegenwoordigd zijn: KNO-heelkunde, neurologie, epidemiologie, fysiotherapie en klinische neurofysiologie. Kerntaak van het centrum is wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich vooral op praktische en klinische probleemstellingen. Het is de intentie dat de resultaten van onderzoek consequenties moeten hebben voor de dagelijkse praktijk ten aanzien van de begeleiding van de duizelige patiënt.

Het Kenniscentrum zal functioneren naast het Apeldoorns Duizeligheidcentrum, een multidisciplinair behandelcentrum voor patiënten met duizeligheid.

EenVandaag maakte een reportage over het Kenniscentrum Duizeligheid. Klik hier om deze te bekijken.

Publicatiedatum: 05 april 2012