Jongeren denken mee over campagne tegen gehoorschade

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft de deelnemers van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer afgelopen maandag gevraagd om mee te denken over de komende campagne tegen gehoorschade door harde muziek in het uitgaansleven. De campagne is bedoeld om jongeren aan het denken te zetten over wanneer zij risico lopen op gehoorschade en wat ze kunnen doen om het te voorkomen.

Groeiend probleem
Er zijn signalen dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat staatssecretaris van Rijn in februari naar de Tweede Kamer stuurde. Dat onderzoek beschrijft onder andere dat tot 60% van jongeren die hebben meegedaan aan een zelftest aangeven dat ze weleens een piep horen na het uitgaan. Zo'n 20% heeft die piep zelfs permanent. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.

Ideeën
De deelnemende jongeren opperden tijdens het debat al een aantal ideeën, zoals een campagnespotje met een harde piep, ervaringsverhalen van jongeren die een gehoorschade hebben opgelopen, oordoppen en concertkaartjes samen verkopen en een prominente rol voor bekende deejays en artiesten.

Als afsluiting van het debat applaudisseerden alle deelnemers zo hard mogelijk met oordoppen in hun oren. De campagne tegen gehoorschade moet in de tweede helft van 2014 van start gaan.

Onlangs was gehoorschade ook onderwerp van debat tijdens het VMBO Debattoernooi. Lees meer bij de Nationale Hoorstichting.

Publicatiedatum: 16 april 2014