Hyperacusis: Renate wordt ziek van geluid

Er komt gelukkig steeds meer belangstelling voor hyperacusis, overgevoeligheid voor geluid. Renate Postma, vrijwilligster bij Stichting Hoormij werkte mee aan een interview over haar aandoening op Vrouw.nl.

Iedereen kent het wel: een buurman die op zondag al om 8 uur met zijn bladblazer in de weer is, of de kinderen van je vriendin die altijd zo hard gillen tijdens het spelen. Als geluid je echt pijn doet en je in elkaar krimpt van bijvoorbeeld een sirene en/of gillend kind kan het zijn dat je hyperacusis hebt. Renate Postma (64) is zo iemand. Zij wordt letterlijk ziek van 'ongelijke geluiden'. Voor Renate zijn plotselinge geluiden een marteling: "Het doet ontzettend veel pijn aan mijn oren, het voelt soms letterlijk als een dreun op mijn oren, en ik word er doodmoe van. Als ik veel geluid heb gehad ben ik de dag erna ook ziek en kan ik niet werken. Dan moet ik de hele dag bijkomen."

Publicatiedatum: 24 november 2017