Hoortoestel op bewegingsenergie

Ellen van Vroonhoven, Vicky Amo-Addae, Jim van de Bergh en Naomi Weertman, studenten van de opleiding Applied Science van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen, hebben met hun inzending ‘Duurzaam horen’ de Innovatieprijs van de BRAINS Award 2012 gewonnen. De studenten reageerden na hun overwinning spontaan dat ze de prijs van 5.000 euro gaan gebruiken om hun bekroonde concept verder te ontwikkelen.

Het concept 'Duurzaam horen' betreft een hoortoestel dat gemaakt is van demontabele en recyclebare materialen. Het meest in het oog springende onderdeel van het concept is dat er geen batterijen nodig zijn. Als de drager van het apparaat met het hoofd beweegt, wordt de bewegingsenergie omgezet in een elektrische stroom. Deze stroom wordt ook opgeslagen, zodat het apparaat blijft functioneren als de persoon niet in beweging is. Deze technologie wordt al toegepast in horloges. De bedenkers van dit milieuvriendelijk gehoorapparaat hopen hiermee de consument ook bewuster te maken van het feit dat niet alleen grote, maar ook kleine bijdragen aan het milieu belangrijk zijn en dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Verschil
Mary-Ann Schreurs, wethouder van Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte van de Gemeente Eindhoven, is onder de indruk van de winnaars van de Innovatieprijs: "Het is een vernieuwend idee, wat ook duurzaam is en daarnaast maakt het écht verschil in het leven van mensen."

Kijk voor meer informatie op www.brainseindhoven.nl.
Publicatiedatum: 20 juli 2012