Hoormij Magazine in het teken van evenwicht én meer

Hoofdpijn, heftige duizeligheid en uit balans. Ruim 1 op de 5 mensen heeft er (ooit) last van (gehad). Evenwichtsaandoeningen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven behoorlijk ontwrichten. Het Hoormij Magazine van september 2022 besteedt aandacht aan de zoektocht naar de juiste diagnose, de rol van vitamine B2 voor vestibulaire migraine en de meerwaarde van ergotherapie voor evenwichtspatiënten. Maar er is meer! Brai3n bundelt nieuwe inzichten voor betere behandelingen en weet je hoe belangrijk het is om je gehoorbeperking te laten zien in het verkeer?

Wil je Hoormij Magazine óók ontvangen? Word lid van Hoormij∙NVVS, ontvang het blad vier keer per jaar.

Oplossing. Als je de betekenis van dit woord opzoekt, vind je onder meer: antwoord op een vraagstuk of probleem. Voor Marit van Raalten (61) was het als zorgprofessional onderdeel van haar arbeidsethos om bij te dragen aan een oplossing voor de mensen voor wie ze werkte. Tot hoofdpijn, heftige duizeligheid en een drukkend gevoel op het oor haar dusdanig aan het wankelen brachten dat de rollen omdraaiden. Zou er nu ook een antwoord of behandeling komen voor haar? 

Evenwichtsproblemen? - zo kom je tot de juiste diagnose

Mensen met een evenwichtsaandoening vinden soms geen (h)erkenning bij een arts. De huisarts verwijst bijvoorbeeld niet door voor het stellen van een diagnose en/of het verkrijgen van een behandeling. Of er is wel een verwijzing, maar naar een KNO-arts of neuroloog die niet in evenwicht gespecialiseerd is. Zelfs als patiënten hun best doen om hun klachten zo goed mogelijk te beschrijven, komt het regelmatig voor dat de (huis)arts een verkeerde diagnose stelt. Kortom, huisartsen komen er vaak niet uit. Het is ook niet zo gemakkelijk. Er kan sprake zijn van meer dan één diagnose tegelijk. Ook is het mogelijk er in de loop van de tijd een andere evenwichtsaandoening bij te krijgen, die lijkt op de eerste maar een andere behandeling vereist. De vragenlijst So Stoned kan hierbij helpen.

Nieuw evenwicht door ergotherapie 

Wilma Wobben (foto links) was het levende voorbeeld van ‘een leven lang leren’. De ene studie na de andere rondde ze af. Ondertussen had ze ook nog een gezin, een fijne baan en deed vrijwilligerswerk. Tot in 2018 een uitgevallen evenwichtsorgaan haar hele leven op zijn kop zette. “Ergotherapie heeft me enorm geholpen een nieuwe balans in mijn leven te vinden. Een therapie waar vaak niet aan wordt gedacht, maar die heel waardevol kan zijn.” Haar ergotherapeut Yvette Zwart - onder andere gespecialiseerd in duizeligheids- en evenwichtsklachten - hielp Wilma om een nieuwe balans te vinden in haar leven. Wat was haar advies en wat kan een ergotherapeut mogelijk voor jou doen? Yvette geeft uitleg. Of kom naar het Webinar over evenwichtsklachten.

Brai3n

Nieuwe technieken die de werking van de hersenen meten, leveren steeds meer bewijs dat chronische aandoeningen ontstaan en blijven bestaan door een verstoring van de zelfregulerende werking van de hersenen. Loopt zo’n compensatie verkeerd, dan kan dat diverse aandoeningen veroorzaken. Denk aan tinnitus, hyperacusis, duizeligheid, chronische pijn en depressies. De zoektocht naar gemeenschappelijke eigenschappen van deze symptomen levert steeds nieuwe inzichten op die kunnen leiden tot betere behandelingen.

Wat lees je nog meer in dit magazine - dat vanaf 16 september 2022 bij leden op de mat ligt? Willem Dekker vertelt in een column over het belang van goede voorbereiding en begrijpelijke informatieverstrekking voor hoortoesteldragers. Het bestuur van Hoormij∙NVVS stelt zich voor. En je vindt tips van Wendelina Timmerman over werken met slechthorendheid.

Verder

Boeiende columns, nieuws, aandacht voor de Balance Awareness Week, (voorlichtings)bijeenkomsten en webinars. Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Help ons evenwicht op de kaart te zetten

Hoormij∙NVVS vraagt - mede tijdens de Balance Awareness Week van 18 tot 24 sept. 2022 - aandacht voor herkenning van symptomen en gevolgen van evenwichtsaandoeningen. De oplossing ligt in voorlichting, preventie en onderzoek. Mede dankzij jouw hulp kunnen wij hét verschil maken. Help ons evenwicht op de kaart zetten! Doneer éénmalig 5 euro. Dank je wel.

Lees ook:

Publicatiedatum: 13 september 2022