Hoe tevreden zijn 'Ménière-stellen' met hun relatie?

Veel patiënten met de ziekte van Ménière gaven gehoor aan de oproep van de NVVS-Commissie Ménière om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar diverse aspecten van de ziekte van Ménière, met name op het relationele vlak.

De rol van sociale steun en acceptatie in de relatietevredenheid van paren die leven met de ziekte van Ménière

Marise Kaper, inmiddels drs. Kaper en cum laude afgestudeerd in de psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, deed haar Master afstudeeronderzoek naar de rol van sociale steun en acceptatie in de relatietevredenheid van paren die leven met de ziekte van Ménière. Voor haar onderzoek analyseerde Marise 142 vragenlijsten van patiënten met de ziekte van Ménière en eenzelfde aantal van hun partners. De uitvoering van het onderzoek stond onder leiding van dr. J. Tuinstra, werkzaam bij de Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Een interessante conclusie van het onderzoek is dat zowel patiënten als partners meer tevreden over hun relatie waren wanneer ze actieve betrokkenheid ervoeren van de ander in het praten over problemen en gevoelens en de ziekte van Ménière konden accepteren. Door de ziekte te accepteren gaat de aandacht naar zaken die nog wel mogelijk zijn en hebben emotionele en lichamelijke beperkingen minder negatieve gevolgen voor de relatie.

Praten versus oplossingen bedenken

Het onderzoek bracht verschillen tussen mannen en vrouwen naar boven. Voor de relatietevredenheid van vrouwen is het extra belangrijk om over de ziekte van Ménière en hun relatie te (kunnen) praten en samen naar oplossingen te zoeken. Mannen hebben hieraan vooral behoefte als zij gevoelens van depressie of angst hebben. Mannelijke partners zijn veel meer dan vrouwelijke partners zelf bezig met het zoeken naar realistische oplossingen voor hindernissen die de ziekte met zich meebrengt.

Meer weten

Hebt u vragen naar aanleiding van dit onderzoek, of wilt u reageren, dan kunt u een e-mail sturen naar de NVVS-Commissie Ménière: Ménière@nvvs.nl. Wilt u meer weten over relatietevredenheid en de ziekte van Ménière? Lees dan hier de gehele scriptie (in het Engels) of hier een Nederlandse samenvatting van het onderzoek (oktober 2011). Download hier het artikel in HOREN magazine over relatietevredenheid.

Meer onderzoeken over Ménière? Klik hier.

Publicatiedatum: 13 oktober 2011
nog geen reactiesPlaats reactie