Helden en winnaars tijdens de finale Nationale LeesVertelwedstrijd 2017

Zaterdag 27 mei kwamen meer dan 500 dove, slechthorende én horende bezoekers naar het Beatrix theater in Utrecht voor de finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd, een wedstrijd voordragen in gebarentaal voor dove en slechthorende kinderen. De tien finalisten wisten stuk voor stuk het publiek en de jury mee te voeren. Ademloos werd gekeken naar de voordrachten van deze talentvolle jonge verhalenvertellers.  Na een spannende strijd mocht Gerrit Eilering van de Kentalis Guyotschool voor So Haren/Vso-Cmb Vries uiteindelijk met de eerste prijs naar huis, maar eigenlijk waren alle kinderen die zaterdag het podium beklommen echte helden.

Net als de helden uit hun favoriete boek moesten deze kinderen namelijk heel wat overwinnen om uiteindelijk in Utrecht op het podium te gaan staan. Lezen in het Nederlands is voor hen vaak behoorlijk ingewikkeld. Voor veel dove en slechthorende kinderen is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) hun moedertaal, daarnaast krijgen ze op school ook onderwijs in het geschreven Nederlands. Omdat de woordvolgorde in NGT heel anders is dan in het Nederlands, is begrijpend lezen voor hen een pittige opgave. Daarnaast worden dove en slechthorende kinderen vaak vooral gezien als kinderen met een beperking, wat niet bevorderlijk is voor hun zelfbeeld en ontwikkeling. 

Mooi en krachtig

De finalisten en alle andere deelnemers, die ondanks de zenuwen dapper midden in de schijnwerpers gingen staan, waren daarmee echte helden. Ze hebben laten zien dat ze, hoewel lezen absoluut niet makkelijk is als je doof of slechthorend bent, echte verhalenvertellers en acteurs zijn die niets onderdoen voor hun horende leeftijdsgenootjes. Als er bij de bezoekers nog twijfel bestond over hoe mooi en krachtig een voordracht in gebarentaal kan zijn, hebben deze jonge talenten die absoluut weggenomen. En dus mochten niet alleen de winnaars, maar alle kinderen aan het eind van de dag met een medaille naar huis. 

MuteSounds Festival

Het nieuwe concept voor de Nationale LeesVertelwedstrijd is bedacht en wordt uitgevoerd door het maatschappelijk project- en communicatiebureau 125Procent (www.125procent.nl), onder andere bekend als organisator van het MuteSounds Festival 2015. Het MuteSounds Festival is een tweedaags festival voor doven, slechthorenden én horenden, dat dit jaar plaats vindt op 2 en 3 september op De Pier in Scheveningen.


Publicatiedatum: 29 mei 2017