Groep 8 krijgt les over gehoorschade van aankomend kno-artsen

Kno-artsen in opleiding gaan leerlingen uit groep 8 voorlichting geven over gehoorschade, als verplicht onderdeel van hun medisch-specialistische opleiding. De kno-vereniging neemt dat als eis op in het opleidingsprogramma, zo meldt de NOS.

De opleiding tot keel-, neus- en oorarts duurt vijf jaar. Het is de bedoeling dat de specialist in opleiding gedurende die vijf jaar minimaal één keer een basisschool bezoekt om daar een les te verzorgen, maar de hoop is dat het vaker gebeurt. Sommige kno-artsen die al klaar zijn met hun opleiding, gaven de training tot op heden vrijwillig.

"De oordop op een festival is inmiddels bijna net zo gangbaar als het condoom", zegt Liane Tan, keel-, neus en oorarts in ziekenhuis Tergooi en bestuurslid van de kno-vereniging. "Twintigers gaan steeds beter voorbereid naar festivals om gehoorschade te voorkomen. Maar de leeftijd 10 tot 15 jaar kan nog wel wat voorlichting gebruiken." En dus is groep 8 gekozen als doelgroep. "Die groep is nog net wat toegankelijker voor informatie dan middelbare scholieren", zegt Tan.

"Bovendien gaan kinderen uit groep 8 ook al naar schoolfeesten toe en hebben als ze van A naar B fietsen vaak muziek in de oren", zegt Ryan van den Berg, een van de 120 artsen die momenteel in opleiding zijn tot kno-arts. "Dat moet dus niet te luid! Het is belangrijk om op vroege leeftijd al mee te geven wat de gevolgen van te harde muziek kunnen zijn."

'Preventieles'
Door nu de 'preventieles' op te nemen in het opleidingsprogramma van kno-artsen, snijdt het mes volgens Tan aan twee kanten. "Voor de arts in opleiding draagt het bij aan de competentie maatschappelijk handelen. En ze kunnen toetsen of ze informatie op voor kinderen begrijpelijke wijze kunnen overbrengen. En voor de basisschoolleerling draagt het bij aan het sparen van zijn of haar gehoor."

"De les duurt ongeveer een half uur à drie kwartier", beschrijft Van den Berg. "Het begint met een kort, inleidend stukje over het oor. Hoe trillingen en geluidsgolven werken. Daarna volgt een stukje over wat de kno-arts doet." De stemvork en oorkijker gaan mee als lesgereedschap. "En dan het gedeelte over de beschadiging van het gehoor. Waarom het dus nodig is dat je je oren goed beschermt. We sluiten af met een wedstrijdje. Degene die het hardst lawaai kan maken, krijgt een speciale set beschermende oordoppen."Voor de rest van de klas is er een troostprijs: 'normale' oordoppen.

Lees hier het complete bericht van de NOS. Neem ook eens een kijkje bij KNO-PrevENT voor meer informatie en tips rondom gehoorbescherming.Publicatiedatum: 15 juni 2016