Goede akoestiek als onderdeel van toegankelijk kantoor

Het nieuwe pand van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is met talrijke aanpassingen volledig toegankelijk gemaakt voor medewerkers met een handicap. Ook aan mensen met een verminderd gehoor is gedacht, bijvoorbeeld door tapijt op de vloeren te leggen om galm tegen te gaan en geluidsabsorberende platen te plaatsen. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst werd onlangs persoonlijk rondgeleid door de gehandicapte en niet-gehandicapte werknemers van de toekomst, de zogenaamde ‘Kantoorbende’. Samen met Famous Friend van NSGK, Lucille Werner, overhandigden zij de minister 'Tien tips voor een toegankelijk kantoor’. Dit in het kader van het Bouwbesluit en de plannen voor verbetering van de toegankelijkheid van gebouwen.

Inspiratiebron
De directeur van NSGK, Ingrid Tuinenburg, hoopt dat NSGK een inspiratiebron is. “Niet alleen voor minister Blok als hij het Bouwbesluit aanpast, maar ook voor de werkgevers, ontwikkelaars en architecten die nu de kantoren bouwen waar ‘onze’ kinderen met een beperking in de toekomst graag willen werken.” Tuinenburg benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. “Tijdens onze zoektocht naar dit pand hebben we gezien hoe slecht toegankelijk de meeste gebouwen zijn, zelfs nieuwbouw.” De geplande aanpassingen van Blok voor de toegankelijkheid van kantoorpanden zijn een stap voorwaarts.

Ook aan akoestiek gedacht

NSGK heeft verschillende aanpassingen gedaan om haar gebouw volledig toegankelijk te maken voor gehandicapte werknemers en bezoekers. Akoestiek wordt vaak vergeten als het gaat om toegankelijkheid, maar NSGK heeft hier wel rekening mee gehouden. Alle ruimtes zijn voorzien van geluidsabsorberende platen voor mensen die slechthorend zijn.
Overige aanpassingen zijn bijvoorbeeld dat zowel het aanrecht als de bovenkastjes in de keuken in hoogte verstelbaar zijn, zodat ook iemand in een rolstoel erbij kan, en dat er duidelijke pictogrammen hangen, waardoor de signing ook begrijpelijk is voor mensen met een verstandelijke beperking.

Met het volledig toegankelijk maken van het nieuwe kantoor wil NSGK mensen inspireren om met andere ogen naar hun eigen pand te kijken en de kansen te benutten om de toegankelijkheid te verbeteren.

Publicatiedatum: 19 november 2014