Gerucht: hoortoestel uit basispakket? De NVVS doet er alles aan om dit besluit te voorkomen!

RTL Nieuws en het dagblad Metro melden geruchten dat het hoortoestel uit het basispakket zou verdwijnen. Blijkbaar wordt deze maatregel besproken als mogelijke uitwerking van het Kunduz-akkoord. VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen in totaal 1,6 miljard bezuinigen op de zorg.

Haaks op ontwikkelingen
De laatste jaren wordt er hard gewerkt aan een nieuw vergoedingsysteem voor hoortoestellen. Uitgangspunten: het hoortoestel en andere hoorhulpmiddelen in het basispakket, meer kwaliteit en minder commercialisering en de eigen bijdrage fors omlaag. De NVVS heeft flink bijgedragen aan deze ontwikkeling, samen met andere partijen in de hoormarkt. Het schrappen van het hoortoestel uit het basispakket zou haaks staan op deze beleidsontwikkelingen: bijzonder inconsequent en een dikke streep door al het werk aan een beter en rechtvaardiger systeem.

Zwaar de dupe
Het spreekt vanzelf dat de NVVS deze bezuinigingsmaatregel zwaar zou afkeuren. Hoortoestellen horen in het basispakket zodat slechthorende kinderen goed leren spreken, slechthorende werknemers zo lang mogelijk optimaal kunnen functioneren op hun werk en voorkomen wordt dat oudere slechthorenden in een sociaal isolement terechtkomen. Als hoortoestellen uit het basispakket verdwijnen, wordt het een ‘vrije markt’-artikel. Dat leidt tot uitstel van aanschaf, tot prijsopdrijving en verdere commercialisering van de hoortoestelverstrekking. Dat zou een zeer kwalijke ontwikkeling zijn waar slechthorenden zwaar de dupe van zouden worden.

De NVVS doet er alles aan om te voorkomen dat slechthorenden in de kou komen te staan. De NVVS mobiliseert op dit moment al haar samenwerkingspartners, haar achterban en haar politieke contacten om zich te keren tegen deze (mogelijke) bezuiniging. Meer nieuws volgt later.

Klik hier voor het bericht van RTL Nieuws.
Lees hier het Metro-bericht.

Publicatiedatum: 14 mei 2012
nog geen reactiesPlaats reactie