Gehoorverlies volgens onderzoekers geen standaard gevolg van ouder worden

Ouderen met gehoorverlies hebben vaker te maken met ziekenhuisopnames, inactiviteit en depressie dan leeftijdsgenoten met een normaal gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University (Verenigde Staten) waar Gezondheidsnet.nl over bericht.

Wetenschappers bestudeerden gegevens van 1140 mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder met gehoorverlies en 529 controlepersonen met een normaal gehoor. Alle proefpersonen ondergingen gedurende vier jaar regelmatig een gehoortest als onderdeel van de grotere National Health and Nutrition Examination Survey.

Resultaten
"Gehoorverlies heeft een duidelijk effect op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van ouderen", aldus onderzoeker Frank Lin in het Journal of the American Medical Association, waar het onderzoek in is gepubliceerd. "Onze resultaten bevestigen dat gehoorverlies niet gezien moet worden als een standaard gevolg van ouder worden. Het is een belangrijk punt voor de volksgezondheid."

Uit het onderzoek bleek dat ouderen met gehoorverlies 36 procent vaker langdurig ziek of geblesseerd zijn. Daarnaast hebben ze ook meer last van stress, depressie en een slecht humeur. Een mogelijke verklaring voor deze resultaten is sociale isolatie die vaak gepaard gaat met gehoorverlies. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid gaat hierdoor achteruit. Mogelijk kan behandeling van het gehoorverlies met begeleiding of hulpmiddelen het risico verlagen.

Lage ziektelast
De resultaten van het onderzoek komen naar buiten op een moment waarop in de politiek gediscussieerd wordt over de lijst met aandoeningen met een lage ziektelast. Op deze aandoeningen zou mogelijk bezuinigd kunnen worden. Volgens het rapport van CVZ hierover, horen onder andere gehoorstoornissen op deze lijst.

De cijfers waarop deze conclusie is gebaseerd, kloppen echter niet. De NVVS schreef hierover onlangs een brief aan de vaste Kamercommissie VWS. Het onderzoek van Johns Hopkins University onderstreept dat hooraandoeningen niet geschaard mogen worden onder lage ziektelast en evenmin onder ouderdomskwalen.

Onlangs is er al veel bezuinigd op hoorzorg. NVVS vindt dat hierop niet nog verder kan en mag worden bezuinigd. Als dat echter toch moet, dan wil de NVVS van haar achterban graag weten op basis van welke criteria. Laat het ons weten door uw stem uit te brengen op de poll op de homepage van nvvs.nl of hoorwijzer.nl.

Publicatiedatum: 17 juni 2013