Gehoorschade door huishoudelijke apparaten?

Geluid boven 80 decibel kan gehoorschade veroorzaken. En het blijkt dat veel huishoudelijke apparaten flink wat lawaai maken, tot inderdaad boven die 80 dB. Zo is een gemiddelde stofzuiger goed voor zo’n 90 dB. Wat dus niet gezond is voor je oren. De Europese Unie wil hier aandacht voor en pleit voor een geluidsgrens.

De Europese Unie stelde een Europese verordening op waarin is vastgelegd hoeveel decibel geluid huishoudelijke apparaten mogen uitstoten. Alle nieuwe stofzuigers mogen geen lawaai meer uitstoten boven de 80dB. 

Oorverdovend onder hoge druk

Maar wat doe je met een hogedrukreiniger die geluid uitstoot van zo’n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB? Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.

Meet het zelf met de decibelapp

Ben je benieuwd hoeveel geluid jouw huishoudelijke apparaat maakt? Er zijn verschillende apps verkrijgbaar waarop je geluidsmetingen kunt doen. Zowel in Google Play van Android als de App store van Apple en betaalbare apps. Let op: de ene decibelmeter is nauwkeuriger dan de andere.

Publicatiedatum: 15 januari 2018