Gehoorproblematiek aan bod in ‘Achter de voordeur’

Wat is het verhaal van de buren in je straat? Weet jij wie je buurman écht is? En klopt het wel wat je van hem denkt? In deze nieuwe serie van  het NCRV-programma Achter de voordeur nemen buren een kijkje in elkaars huis en leven. Gaandeweg ontstaat er begrip en groeit het contact.

Het tweede verhaal in de uitzending van zaterdag 4 augustus ging over Hans Troost (foto Ilone Leenaerts) uit Soest. Hij is muzikant, maar kan nauwelijks meer geluid verdragen. In 2001 krijgt hij last van oorsuizen en iets later krijgt hij er hyperacusis bij, een extreme overgevoeligheid van het gehoor. Hij ervaart geluid als hinderlijk en zelfs pijnlijk, de volumeknop staat als het ware permanent op een te hoge stand. Deze overgevoeligheid heeft enorme consequenties voor Hans. “Ik ben alles kwijtgeraakt”, zegt hij: “mijn muziek, mijn sociale leven, mijn inkomen, en het feit dat het bijna niet is uit te leggen, maakt het allemaal nog moeilijker.” Inmiddels heeft hij zijn leven er helemaal op ingericht. Dat betekent dat hij nooit meer met zijn vrouw op vakantie gaat en zijn kleinkinderen bijna niet meer ziet. En muziek maken, zijn grote passie, doet hij nog maar mondjesmaat.

Achter de voordeur met daarin het verhaal van Hans Troost kunt u hieronder bekijken. Meer informatie op http://achterdevoordeur.ncrv.nl/

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Hans Troost vertelde eerder in HOREN Magazine zijn persoonlijke verhaal en later besteedde HOREN ook aandacht aan de documentaire Ongehoord Hard, over gehoorproblematiek in de muziekwereld, waar Hans Troost bij betrokken is. Deze artikelen kunt u downloaden als u lid of donateur bent.
 
 
Publicatiedatum: 25 juli 2012