Gamma Knife Icon kan grotere tumoren bestralen, in toekomst mogelijk ook brughoektumoren

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ETZ) in Tilburg presenteerde vorige week trots het nieuwe bestralingsapparaat Gamma Knife Icon. De Icon is een speciale module voor de Gamma Knife waarmee grotere tumoren bestraald kunnen worden en dat ook kan bestralen op plaatsen in het hoofd waar dat voorheen niet mogelijk was. Nieuw is vooral dat door de geavanceerde techniek geen metalen frame meer nodig is om het hoofd op z’n plek te houden tijdens de bestraling. Voor het bestralen van tumoren in de brughoekregio, dicht tegen de hersenstam, wordt de extra maatregel van het metalen frame voorlopig nog wel ingezet. “Maar het zou goed zijn als daar in de toekomst wetenschappelijk onderzoek naar komt”, meent neurochirurg Guus Beute van het ETZ.

Het Gamma Knife Centrum in Tilburg is wereldwijd een van de eerste centra waar afwijkingen in de hersenen effectief met de Icon worden aangepakt. Met de aanschaf van de Icon is een investering van een miljoen euro gemoeid. Het nieuwe hightech apparaat wordt half december in gebruik genomen.

Kunststof masker
Met het voor Nederland unieke apparaat kunnen tumoren in het hoofd en vaatafwijkingen in de hersenen worden behandeld. Ook veel mensen met een brughoektumor zijn de afgelopen jaren met succes bestraald met Gamma Knife. Een brughoektumor, ook wel vestibulair schwannoom of acusticus neurinoom genoemd, is een goedaardig gezwel dat groeit vanuit de omhulling (zenuwschede) van de evenwichtszenuw. Hoewel de tumor goedaardig is, groeit deze richting de hersenstam en vormt daarom een bedreiging. Dan kan geopereerd of bestraald worden.

Het Gamma Knife is een bestralingstoestel met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes. Tot op heden kreeg de patiënt steeds een metalen frame op het hoofd, dat met schroefjes werd vastgezet. Bij de Icon is zo’n frame niet altijd meer nodig. Er kan gebruik worden gemaakt van een kunststof, op maat gemaakt masker om het hoofd van de patiënt in de juiste positie te houden. Omdat dit minder belastend is voor de patiënt, kan er nu bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar bestralen, met kleinere doses.

Positie van het hoofd 
Met een speciale CT-scan aan het Gamma Knife wordt kort voor de bestraling een ‘opname’ van het hoofd gemaakt. De beelden worden automatisch door het apparaat verwerkt. Hierdoor kan voorafgaand aan de behandeling worden vastgesteld of het hoofd in de juiste houding ligt en kunnen eventuele afwijkingen in positie worden gecorrigeerd. Tijdens de bestraling wordt de positie van het hoofd – met behulp van HD-cameratechniek – voortdurend gecontroleerd. Bij bestralingen waar op tienden van millimeters wordt gewerkt, is dat ongelooflijk belangrijk.

Behandeloptie
“Dit zou voor brughoektumoren kunnen betekenen dat de grotere tumoren die nu nog geopereerd worden, niet meer te groot zijn voor bestraling. Meerdere dagen achter elkaar bestralen, met kleinere doses, dat zou de patiënt een operatie schelen. Maar of die gefractioneerde behandeling met de Icon ook voor brughoektumoren een goede en veilige optie is, is nu nog niet onderzocht”, legt neurochirurg Guus Beute uit. “Omdat een brughoektumor dicht tegen de hersenstam zit, kiezen we nu nog wel voor het metalen frame. Voor veel andere tumoren en tumoren op lastige plekken zoals bij de oogzenuw en hypofyse is de Icon al wel een bewezen alternatieve optie. We bekijken het uiteraard per locatie van de tumor en per patiënt of dit de behandeling wordt. Maar het is goed dat er nu voor diverse patiënten met een hersenziekte uit meerdere behandelingen te kiezen valt.”

Lees hier het persbericht over Gamma Knife Icon. Lees op onze site meer over behandelingen van een brughoektumor
Publicatiedatum: 19 november 2015