Frisse duik met gespecialiseerde duiktolk

Zin om met deze tropische temperaturen een frisse duik te nemen? Sinds kort is het bij het Duikhuis voor doven en slechthorenden (met of zonder CI) mogelijk professioneel duikles te krijgen met de hulp van een gespecialiseerde duiktolk Nederlandse Gebarentaal. Eigenaar Eric Schunselaar kreeg hiervoor van de Stichting Welzijn voor Doven Amsterdam het keurcertificaat "Doofvriendelijk". De Stichting ziet dit initiatief als een perfect voorbeeld van een organisatie die rekening houdt met doven en slechthorenden. CI-draagster Jara (12) probeerde het onlangs al even uit. “Ik vind dit echt heel cool!”

Jara is 12 jaar en draagt aan beide oren een cochleair implantaat (CI). Hoewel sommige CI’s tegenwoordig tegen water kunnen, is onder water duiken toch wel een ander verhaal. Jara doet bij zwemmen en duiken dan ook altijd haar CI’s uit. Spraakverstaan is dan, zeker in een druk en lawaaiig zwembad, bijna onmogelijk. De speciale lessen bij het Duikhuis zijn voor haar dan ook een uitkomst. “Ik vind dit echt heel cool. In het water is het voor mij best wel lastig om goed te communiceren en dat is bij duiken natuurlijk wel belangrijk. Maar met deze instructie ging er gewoon een tolk mee, die mij iedere keer goed kon uitleggen wat we gingen doen en waar ik op moest letten. Op deze manier kan ik ook goed leren duiken.”

Door het trainen van de duikinstructeurs in de Nederlandse Gebarentaal door Gebaren.nl en het opleiden van de tolken tot duikers, weten alle betrokkenen goed hoe je een veilige en comfortabele duikles geeft. Zo wordt de onderwaterwereld ook toegankelijk voor doven en slechthorenden.
 
Duiklexicon gebarentaal
Voor het Duikhuis heeft Arno Roeleveld samen met Gebaren.nl een lexicon van gebaren gemaakt voor specifieke duiktermen en heeft de geschreven samenvatting van de basiscursus Open Water 1 van PADI volledig vertaald naar zijn moedertaal, de Nederlandse Gebarentaal. Bij iedere cursus krijgt een cursist die de Nederlandse Gebarentaal beheerst, naast een tolk ook toegang tot deze samenvatting en de films met deze specifieke gebaren om te zorgen dat er geen verwarring ontstaat tussen de cursist en instructeur. Daarmee wordt het plezier en de veiligheid voor de klanten van het Duikhuis vergroot.

Bij het inschrijven voor een duikcursus kunnen doven en slechthorenden een tolk Nederlandse Gebarentaal reserveren die hen bij hun duiklessen vergezeld. De duiklessen worden verzorgd in Amsterdam, Nieuwegein en Rotterdam en de duikactiviteiten vinden plaats in het gehele land. Kijk voor meer informatie op www.hetduikhuis.nl.

Duiken met tinnitus, plotsdoofheid of Ménière; verstandig?
Veel mensen met gehoorverlies hebben daarbij ook nog andere klachten, zoals oorsuizen. Is het voor mensen die daar last van hebben, of bijvoorbeeld de ziekte van Ménière hebben, wel verstandig om te gaan duiken? Vooral bij binnenoorproblematiek, zoals bij Ménière en plotseling tijdelijk gehoorverlies, zijn er risico’s op duizeligheid. En dat is te gevaarlijk bij het duiken, zo schreef het tijdschrift Duiken vorig jaar in een uitgebreid artikel. GGMD voor Doven en Slechthorenden plaatste het onlangs op haar website. Handig om even te checken voordat je het water inspringt! Klik hier om het te lezen.

Publicatiedatum: 06 augustus 2015