Europese organisatie voor slechthorenden waarschuwt voor volume ‘persoonlijke geluidsversterkers’

De European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH), waarin Stichting Hoormij ook is vertegenwoordigd, deed onlangs onderzoek naar diverse ‘in het oor geluidsversterkers' die via internet of postorderbedrijven worden aangeboden. Het gaat om zogenoemde ‘personal sound amplification products’, die bedoeld zijn voor mensen zonder gehoorverlies om bepaalde geluiden te versterken. Bijvoorbeeld tijdens een lezing, het vogelspotten of bij andere situaties waar zachte geluiden of geluiden van veraf lastig te horen zijn. Deze toestellen zijn makkelijk te verwarren met hoortoestellen. Zijn deze versterkers wel veilig? Of kunnen ze juist gehoorproblemen veroorzaken bij de drager?

Risico’s
Onlangs waarschuwden diverse partijen in Nederland (waaronder Stichting Hoormij) nog voor de hoortoestellen die door supermarktketen Lidl werden aangeboden. Deze zouden geschikt zijn voor mensen met licht gehoorverlies, maar het geluidsvolume kon op het toestel maar liefst tot 120 decibel (vanaf 80 decibel kan er bij langere en frequente blootstelling al gehoorschade optreden!). Het gehoor is al kwetsbaar, zeker bij slechthorenden. Dus daar moeten juist verdere risico’s op gehoorschade vermeden worden! In de uitzending van RTL Nieuws hierover waarschuwden kno-artsen hier dan ook voor. Stichting Hoormij sluit zich daarbij aan en is bovendien van mening dat bij het afstellen van een hoortoestel op de specifieke gehoorsituatie van de gebruiker een specialist betrokken moet zijn.

Heavy metal concert
EFHOH is nu in de wereld van personal sound amplification products gedoken. Deze worden misschien niet zozeer als daadwerkelijke hoortoestellen voor slechthorenden aangeprezen, maar kunnen daar als geluidsversterkers in moeilijke luistersituaties wel mee verward worden. Uiteraard moeten ook deze veilig zijn en geen risico’s geven op gehoorschade voor de gebruiker.
EFHOH onderzocht 27 producten, gekocht in 7 verschillende landen. Er werd uitgegaan van een veilig geluidsniveau van 85 dB. Geen van de onderzochte producten voldeed daar aan! Het toppunt lag zelfs op maar liefst een maximale output van 135,1 dB (vergelijkbaar met een heavy metal concert). Reden voor EFHOH om hiervoor te waarschuwen.

Download hier de onderzoeksresultaten en wees dus alert bij wat je koopt!


Publicatiedatum: 29 december 2015